Operné Rádio Devín: Terence Blanchard / Fire Shut Up in My Bones

Operné Rádio Devín: Terence Blanchard / Fire Shut Up in My Bones

: Vysielame v sobotu 8. januára 2022 o 19:00 v Rádiu DEVÍN.

Opera v troch dejstvách v anglickom jazyku
Libreto: Kasi Lemmons podľa memoárov Charlesa M. Blowa

Novú sezónu Metropolitnej opery v New Yorku otvorila svetová premiéra diela Terenca Blancharda. Meno tohto hudobníka si spojíme skôr s inými žánrami: uznávaný jazzový trubkár má na konte päť cien Grammy a známy je tiež ako autor filmovej hudby. Často spolupracuje s režisérom Spikeom Lee, na konte má vyše 60 filmových partitúr.

Opera Fire Shut Up in My Bones je Blanchardovým druhým hudobno-dramatickým opusom. Je fúziou jazzu, gospelu a klasickej hudby. Libreto – založené na monografii Charlesa Blowa, publicistu a komentátora New York Times – rozpráva príbeh o chlapcovi, ktorý vyrastal a dospieval na americkom juhu. Už ako dospelý mladý muž sa vracia do traumami a chudobou poznačených okamihov detstva. Kasi Lemmons v librete toto všetko podčiarkuje aj zosobnením Osudu a Osamelosti, ktoré na scéne vystupujú ako postavy.

Blanchard vytvoril zvukový svet, ktorý spája jazzové a gospelové idiómy, silné melódie a zložitú orchestrálnu paletu. Podčiarkuje dej zaoberajúci sa hlbokými ťažkými témami sociálnej nerovnosti.

V Opernom Rádiu Devín si vypočujeme záznam predstavenia z 23. októbra 2021. V hlavných úlohách sa predstavia mladý objav – barytonista Will Liverman ako Charles, sopranistka Angel Blue ako Osud/Osamelosť/Gréta a Walter Russell ako Charles - chlapec. Orchester a zbor Metropolitnej opery vedie Yannick Nézet-Séguin.

Operou vás bude sprevádzať Ján Dúbravský.


Foto: The Metropolitan Opera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame