Operné Rádio Devín: Leoš Janáček / Z mŕtveho domu

Operné Rádio Devín: Leoš Janáček / Z mŕtveho domu

: Vysielame v sobotu 12. júna 2021 od 19:00 v Rádiu DEVÍN.

Leoš Janáček (1854-1928): Z mŕtveho domu, opera v troch dejstvách
Záznam predstavenia MET


Psychologická dráma Z mŕtveho domu je poslednou Janáčkovou partitúrou. Ostala dokonca svojim spôsobom nedokončená. Podľa listu, adresovaného Maxovi Brodovi, Janáček na nej v niekoľkých fázach usilovne pracoval od februára roku 1927, až do jeho smrti v auguste roku 1928. Janáček však nebol s touto alternatívou spokojný a hneď sa pustil do obsiahlej revízie. Stihol však prepracovať len prvé dve dejstvá, o tretie sa po jeho smrti postarali jeho žiaci. V tejto hybridnej verzii uvádzali operu až do roku 1961, kedy vydali vďaka Rafaelovi Kubelíkovi pôvodnú verziu, teda tú, ktorú poznáme dnes.

Libreto si napísal skladateľ podľa románu Fiodora Michailoviča Dostojevského, ktorý do románu pretavil vlastnú skúsenosť politického väzňa so sibírskym trestaneckým lágrom aj so širokou škálou ľudí odsúdených za najrôznejšie zločiny. A Janáček svojou hudbou rovnako majstrovsky vykreslil atmosféru a osudy jednotlivých postáv.

V hlavných úlohách tejto hlbinnej sondy do psychiky ľudí v hraničných životných situáciách sa nám predstavia: Štefan Margita, Peter Mattei, Kurt Streit, Peter Hoare, Willard White, Eric Stoklossa, Peter Straka, Vladimir Chmelo, Aleš Jenis a ďalší. Orchester a zbor Metropolitnej opery v New Yorku diriguje Esa-Pekka Salonen. Záznam predstavenia vznikol v roku 2009.

Operou nás bude sprevádzať Ján Dúbravský.

Foto: MET

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame