Operné Rádio Devín: Juraj Beneš a Juraj Hatrík

Operné Rádio Devín: Juraj Beneš a Juraj Hatrík

: Vysielame v sobotu 27. marca o 19:30 v Rádiu DEVÍN.


Posledný sobotný večer v mesiaci v Rádiu Devín patrí tradične slovenskej opere. Tentoraz v ňom zaznejú dva opusy skladateľov Juraja Beneša a Juraja Hatríka, výrazných predstaviteľov slovenskej avantgardy šesťdesiatych rokov.
Obaja sa nechali v týchto hudobno-dramatických dielach inšpirovať známymi rozprávkovými príbehmi. Juraj Beneš dal originálnu hudobno-scénickú podobu Andersenovým Cisárovým novým šatám, Juraj Hatrík Wildeovmu Šťastnému princovi. Diela však nie sú detskými operami, ale hlbokými a pôsobivými podobenstvami hovoriacimi o základných, nadčasových veciach nášho bytia a jeho zmyslu. Sprievodcom programu bude Slavomír Jakubek.


Juraj Beneš (1940 - 2004): Cisárove nové šaty

Opera v jednom dejstve podľa rovnomennej predlohy Hansa Christiana Andersena.

Tvorba Juraja Beneša stelesňovala nové, moderné výzvy hudobného divadla druhej polovice 20. storočia. Divadla, ktoré malo ambíciu včleniť sa do aktuálneho európskeho kontextu a predstaviť domácu tvorbu ako jej živú a originálnu súčasť. Zásadný počin na tejto ceste vytvoril Juraj Beneš už na sklonku svojich štúdií, a to v podobe svojej komornej jednodejstvovej opery Cisárove nové šaty. Dielo vzniklo v roku 1966 a svoju premiéru malo v Slovenskom národnom divadle v marci 1969.

Účinkujú:

Žena (činoherná postava) – Ida Rapaičová
Žena (spievaná postava) – Anna Kajabová-Peňašková
Cisár – Juraj Martvoň
Ministri – Jarmila Smyčková a František Livora
Krajčíri – Jozef Raninec, Nina Hazuchová a Jozef Špaček
Symfonický orchester Československého rozhlasu v Bratislave na nahrávke z roku 1970 vedie Viktor Málek.

Juraj Hatrík (1941): Šťastný princ

Hudobno-scénická kompozícia v ôsmich obrazoch.

Šťastný princ, táto pôsobivá rozprávka pre dospelých, vznikla podľa literárnej predlohy Oscara Wildea na libreto skladateľa. Juraj Hatrík libreto obohatil oproti originálu o nové prvky. Zjednodušil dej na niekoľko základných situácií a zmenil aj záver. Na doskách Opery Slovenského národného divadla premiérovo zaznel v roku 1988. Pre potreby rozhlasového vysielania vznikla v roku 1983 samostatná verzia, s podmanivým hlasom Ladislava Chudíka v úlohe rozprávača. Táto verzia zaznie v Opernom Rádiu Devín.

Účinkujú:

Šťastný princ – Róbert Szücs
Lastovička – Elena Holičková
Matka – Jitka Zerhauová
Mladík – Emil Merheim
Sprievodné slovo načítal Ladislav Chudík.
Spoluúčinkujú Súbor bratislavských inštrumentálnych sólistov a detský zbor Slniečko (zbormajster Jozef Svitek). Operu naštudoval a nahral dirigent Svetozár Štúr.

Foto: Archív SND

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame