Operné Rádio Devín: Igor Dibák - Svietnik / Milan Novák - Prestávka

Operné Rádio Devín: Igor Dibák - Svietnik / Milan Novák - Prestávka

  Operné Rádio Devín: Igor Dibák - Svietnik a Milan Novák - Prestávka / Slovenská operná tvorba / Sobota, 30.1.2021 / 19:30 hod.


Dve operné jednoaktovky

Aj tento rok pokračujeme v pravidelnom opernom večere. Ako každú poslednú sobotu v mesiaci, čaká nás slovenská tvorba. Na programe sú dve operné jednoaktovky autorov Milana Nováka a Igora Dibáka. Premiérovo boli uvedené v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia a obe obohatili domácu tvorbu o komediálny žáner. Dibákova jednoaktovka Svietnik vznikla podľa Čechovovej literárnej predlohy s názvom Umelecké dielo a premiéru mala na javisku Opery Slovenského národného divadla v roku 1977. Prestávku Milana Nováka na text Jána Štrassera, videlo a počulo ako prvé publikum Košického štátneho divadla, a to v roku 1986.

Reláciou vás sprevádza Slavomír Jakubek.

Igor Dibák (1947) : Svietnik
účinkujú: Vojtech Kocian ako Saša, Jozef Špaček v úlohe doktora Košeľkova, Peter Oswald ako advokát Uchov, Štefa Hudec ako herec Šaškin a Anna Czaková v úlohe Ženy.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu v Bratislave diriguje Ondrej Lenárd.


Milan Novák (1927): Prestávka.

Komická opera v jednom dejstve.

účinkujú:       Elena Holičková – Molnárová, Jitka Zerhauová – Benkovičová, Ľudmila Zubalová – Eva, Jozef Špaček – Molnár, Gustáv Papp – Benkovič, Peter Mikuláš, Jozef Benedik a Štefan Hudec – Kritici, Ján Konstanty – Peter.
                        

Na rozhlasovej nahrávke z roku 1987 spolupracoval Spevácky zbor mesta Bratislavy (zbormajster Ladislav Holásek) a Symfonický orchester Československého rozhlasu v Bratislave pod taktovkou Mariána Vacha.

Foto: Daniel von Appen

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame