martin burlas 65

martin burlas 65

: Vysielame v piatok 23.10. 2020 o 19:00 v Rádiu DEVÍN.

Martin Burlas, ktorý sa v týchto dňoch dožíva jubilea, patrí určite k najdôležitejším predstaviteľom svojej generácie. Osobitou originalitou ovplyvnil množstvo mladých hudobníkov a jeho tvorba určite prekračuje naše kultúrne hranice.

Hoci má už na chrbte šesť krížikov, stále je v najlepšom a najpotrebnejšom zmysle enfant terrible slovenskej hudby jej postmoderného štádia. Keď v prvej polovici 80. rokov minulého storočia inicioval našu rockovú alternatívnu kapelu Maťkovia, mal už za sebou prvé minimalistické komorné skladby a aj veľké symfonické dielo Sottovoce pre orchester a zbor. Patril u nás k pionierom hudby vytváranej na osobných počítačoch, ale aj ambientu, zapojil sa do happeningov a konceptuálnej hudby Transmusic Comp. na začiatku nasledovnej dekády, zároveň improvizovanej hudby vo Vapori del Cuore, pričom neustále vytváral kontroverzne podivné, „bežného poslucháča" iritujúce piesne a paralelne komponoval nekonvenčné kompozície, bizarné opery a rozličné transžánrové hudobno-intermediálne projekty, ktoré sa v porovnaní s dianím na medzinárodnej scéne vyznačujú nezameniteľnou originalitou a šibenične sarkastickým (neraz seba)ironickým koloritom.

Julo Fujak

Vypočujte si reláciu Koncertné Rádio Devín, v ktorej vás čaká takmer 120 minút Burlasovej hudby. Zaznejú komorné skladby, elektronika, orchestrálne kompozície, ale aj piesne tohto autora.

Foto: martin burlas

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame