Album týždňa: Edo Klena – 2020 (2024)

Album týždňa: Edo Klena – 2020 (2024)
17. - 21. 6. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Koronadoba, doba covidová, pandémia koronavírusu. Rôzne termíny, tá istá kríza, v mnohých prípadoch tragédia, ktorá ochromila (a spojila) celý svet. Mnohí sa k tomuto obdobiu nechcú vracať, tí, ktorí stratili blízkych, sa spomienkam nevyhnú. Návrat k tejto, predtým nepredstaviteľnej (a spätne takmer neuveriteľnej) dobe prináša aj najnovší album popredného pesničkára slovenskej scény, Eda Klenu, ktorý vyšiel iba celkom nedávno, 4. júna.

Album, o ktorom sám tvorca hovorí, že je skôr smutný, však na poslucháča vôbec nepôsobí deprimujúco. A to napriek vážnym témam, ktorými sa zaoberá. Okrem prevažujúcej koronakrízy je to aj dôstojné starnutie a smrť (pieseň Eutanázia), úvaha o tom, ako žiť čestný život (pieseň Nebáť sa a neuhnúť), či otázky autentickej (osobnej) viery (skladba Debaty s Bohom). Sila textov spočíva v odzbrojujúco priamočiarej úprimnosti, ktorá, hoci môže provokovať, je nesmierne sympatická. (Seba)irónia a (seba)kritika sú vedome prítomné, no neodsudzujú, skôr len konštatujú a jemne povzbudzujú.

Texty nie sú jediným silným momentom albumu. Po hudobnej stránke je tak trochu prekvapením. V čase, keď Edova spolupráca s kapelou Klenoty prirodzene utíchla, „priplietlo sa mu do cesty“ niekoľko vynikajúcich hudobníkov. Na nahrávke môžete okrem muzikantov z predchádzajúcich CD počuť aj špičkových džezmenov - kontrabasistu Martina Marinčáka a klaviristu Petra Adamkoviča z AMC tria, a tiež gitaristu Samuela Marinčáka. Lebo ako Edo Klena rád pripomína, v jeho domácom Prešove je z čoho vyberať. Pozvanie nahrať duet prijal Peter Lipa. A nie, nie je to džez. Pesničky však oplývajú sviežimi nápadmi a muzikantskou iskrou, ktorá ničím nezaostáva za hĺbkou slova.

Edo Klena oslávil v minulom roku šesťdesiatku, práve vydal výborný album a podľa vlastných slov má v šuflíku množstvo nevydaných piesní. Tuším sa máme na čo tešiť.

CD „2020“ s nami môžete počúvať od pondelka v rubrike Album týždňa.

Autorka textu: Karin Rumanová


Foto/zdroj: hevhetia.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame