Album týždňa: Bokanté / History (2023)

Album týždňa: Bokanté / History (2023)
10. - 14. 6. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Históriu píšu víťazi – to je stará známa pravda. Našťastie, ľudia sú tvory pochybovačné a premýšľavé. Pri pozornom spätnom pohľade sa totiž často zistí, že oficiálne pravdy prešli pred zverejnením mnohými úpravami. Výrazne sa to týka nielen histórie ženského rodu, ale aj všetkých „nebielych“ etník a menšín vo všetkých možných zmysloch.

Je dobre, že v posledných desaťročiach vidíme v mnohých sférach snahu písané dejiny preskúmať, overiť a doplniť. Svojou „troškou“ k tomu môže prispieť aj hudba. K histórii prirodzene inklinuje world music alebo po novom global music, ktorá v procese skúmania tradičnej hudby nevyhnutne dospieva ku koreňom nielen hudobným, ale aj historickým.

Príkladom toho je aj album „History“ netradičného zoskupenia s názvom „Bokanté“, čo v guadelopskej kreolčine znamená „výmeny“. Tvoria ho deviati hudobníci z piatich krajín a štyroch kontinentov, pričom jadrom je dvojica, ktorá sa celkom náhodne (alebo hrou osudu?) stretla v Montreale. Michael League, multiinštrumentalista, skladateľ a kapelník Snarky Puppy, tu začul spev miestnej umelkyne Maliky Tirolien. Prišla do Kanady z rodného Guadaloupe v Karibiku. Muzikanti si padli do oka a začali sa online „výmeny“ – textov, hudby, piesní, ktoré postupne viedli k vzniku Bokanté a k vydaniu debutovej nahrávky.

Od roku 2016 vydala kapela Bokanté tri albumy, posledný – History – sa venuje, ako sme už naznačili v úvode, príbehom tých dejinami umlčaných, zabudnutých a nepovšimnutých. Muzikanti v Bokanté veria v silu hudby, ktorá dokáže svet (i zabehnuté pravdy) meniť, ktorá burcuje i upokojuje, bojuje i oslavuje. No predovšetkým spája.

Autorkou textov, lepšie povedané mikro-príbehov, je Malika, ktorá spieva v angličtine, francúzštine, no predovšetkým v rodnej guadelopskej kreolčine. Pod hudbu sa podpísala celá kapela. Vychádzajúc z bluesu, ktorého korene siahajú do Afriky i arabského sveta, cez využívanie tradičných (nielen) afrických nástrojov, sa dopracovala k prekvapujúco súčasnému výslednému zvuku. Koniec koncov, história sa v každom prípade končí v prítomnom momente.

Počúvajte s nami Bokanté a ich „Históriu“ od pondelka v rubrike Album týždňa.

Autorka textu: Karin Rumanová


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame