Album týždňa: Krajina Ró – Mlhoviny (2023)

Album týždňa: Krajina Ró – Mlhoviny (2023)
3. - 7. 6. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Krajina Ró. Znie vám to ako miesto z fantasy románu? V skutočnosti ide o českú alternatívnu kapelu, no prvý dojem ani v tomto prípade neklame. Piesne tejto formácie sú totiž fantáziou priam presiaknuté.

Na začiatok štipku histórie. Krajinu Ró založil pomerne nedávno, iba v roku 2019, skúsený kapelník inej českej skupiny – legendárneho Jablkoňu, Michal Němec. Rozhodujúcim impulzom bolo stretnutie so skladateľom a gitaristom Tomášom Frolíkom, ktorý do skupiny prizval ďalších dvoch hudobníkov, basgitaristu a bubeníka. Na záver sa pridala Němcova neter, speváčka a herečka Anna Břenková. V tomto obsadení vznikol debut „Hotel Blázen“.

Našťastie neostalo len pri jednej nahrávke (ako to pri takýchto projektoch často býva). Na jar 2023 nahrala Krajina Ró svoje druhé autorské CD „Mlhoviny“ s desiatimi skladbami. Kritici ho vychválili ešte viac ako to debutové, vyzdvihli výborný mužsko-ženský spevácky dialóg Michala a Anny, farbisté rockové aranžmány i muzikantskú prepracovanosť.

Na chvíľu sa ešte vrátim k slovu „fantázia“. Krajinou Ró sa túlajú všelijakí podivíni - inventárni blázni (či sme blázni my všetci?), oživené šachové figúrky, „chmoury“ i nepozvaní hostia. Tí poslední sú najmä v našich hlavách, niekedy ako náš strach/osamelosť/doplňte si ľubovoľný vytesnený pocit, inokedy ako naša imaginárna „pravá“ láska. Taká škoda, že neexistuje. A samozrejme, nezabúdajme na všadeprítomnú hmlu, ktorá zastiera pohľad, srdce i zdravý rozum.

Napriek tomu, že Krajina Ró vás tak trochu hodí do jamy vašich vlastných (temných) predstáv, v „Mlhovinách“ sa nestratíte. Elektrická gitara v spojení so živou rytmikou bicích vám bude svietiť na cestu. Počúvajte s nami od pondelka v rubrike Album týždňa.


Autorka textu: Karin Rumanová

Foto/zdroj: z albumu Krajina Ró – Mlhoviny (2023)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame