Album týždňa: Michael Kiwanuka – Kiwanuka (2019)

Album týždňa: Michael Kiwanuka – Kiwanuka (2019)
13. 5. - 17. 5. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Michael Kiwanuka je britský spevák, skladateľ a producent, ktorý sa k svojmu úspechu musel tvrdo prebojovať. Začal už od malička. V prvom rade si musel – ako dieťa utečencov z Ugandy – chrániť svoju kultúrnu identitu. Neskôr, ako hudobník, bojoval aj o svoje vlastné priezvisko. Zašlo to až tak ďaleko, že jeden hotový album nikdy neuzrel svetlo sveta a Michael takmer skončil s hudobnou kariérou. Našťastie, bojoval ďalej.

Už jeho prvé dva albumy, „Home Again“ (2012) a „Love & Hate“ (2016), boli nominované a aj získali viacero cien. Jeho tretí, zatiaľ posledný album „Kiwanuka“ z roku 2019 bol už nielen nominovaný, ale aj ocenený prestížnou Mercury Prize. Práve názov nahrávky symbolizuje životný bod, v ktorom sa umelec hrdo hlási k svojmu menu, kultúrnemu dedičstvu, no predovšetkým sám k sebe. Hudba Michaela Kiwanuku je obvykle označovaná ako zmes soulu, folku a (indie)rocku, pričom posledný album je odvážnejší v rovine experimentovania s psychedéliou a retrosoulom. Texty sú autobiografické, intímne, so zaujímavými historickými odkazmi (napr. na policajnú vraždu afroamerického aktivistu Freda Hamptona v roku 1969).

Prijať samého seba so súcitom i hrdosťou, to je úloha nás všetkých, ako nám to pripomína aj Michael Kiwanuka svojimi silnými, sugestívnymi piesňami. Počúvajte s nami v rubrike Album týždňa.

Autorka textu: Karin Rumanová


Foto/zdroj: Michael Kiwanuka – z albumu Kiwanuka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame