Album týždňa: Bratři Ebenové – Co my víme (2023)

Album týždňa: Bratři Ebenové – Co my víme (2023)
6. 5. - 10. 5. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Bratři Ebenové, to sú bratia Kryštof, Marek a David, ktorých netreba špeciálne predstavovať ani slovenskému poslucháčovi. Vďaka svojmu výraznému rukopisu, textárskemu i hudobnému, je táto kapela aj u nás známym pojmom, hoci páni „v zrelom veku“ vydali minulý rok iba svoj šiesty štúdiový album.

Na nahrávke nás toho veľa neprekvapí (v tomto prípade by sme mohli pokojne povedať „vďakabohu“). Texty oplývajú stále sviežim a láskavým humorom s poriadnou dávkou absurdity a duchaplnej irónie. Podobne ako napríklad vo filmoch Zdeňka Svěráka, aj tu sa podávajú životné pravdy s nadhľadom a so vzácnym pochopením pre ľudské slabosti.

Hudba je v prípade Ebenovcov menej nápadná, no kvalitou nijako nezaostáva. Okrem dychových nástrojov Davida a klávesov Kryštofa môžete na CD počuť ďalších výborných hudobníkov – Pavla Skálu na gitare, Jiřího Zelenku na bicích a Jaromíra Honzáka na base. Nahrávalo sa v slovenskom štúdiu Birdland v Považskej Bystrici. Že na kvalite hudby kapele naozaj záleží, dokazuje aj fakt, že nahrávku mixoval legendárny britský zvukár Phill Brown. Ten má za sebou spoluprácu s interpretmi ako David Bowie, Led Zeppelin, Bob Marley či Pink Floyd.

Počúvajte s nami od pondelka v rubrike Album týždňa.

Autorka textu: Karin Rumanová


Foto/zdroj: z obalu albumu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame