Hudobná Veľká noc v Rádiu Devín

Hudobná Veľká noc v Rádiu Devín
Pozrite si bohatú veľkonočnú ponuku hudobného programu:

29. marec Veľký piatok

6:30 Prelúdium
Rané stíšenie s meditatívnou hudbou Lukáša Borzíka, Arva Pärta a Erika Satieho.

10:00 Ars musica
Na Veľký piatok bude v relácii Ars musica znieť sakrálna hudba veľkých skladateľov 16. – 20. storočia: Thomasa Tallisa, Heinricha Schütza, Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa, Johna Tavenera a ďalších.

13:30 Hudba.sk
Nádej ako naratív dramaturgického výberu.

16:00 Hudobná mozaika
Známe aj neznáme diela s témou Veľkej noci. „Mozaiková kombinácia“ od verizmu, cez Ibertovu Golgothu k nadčasovému Bachovi.

18:00 Jazz
Výber skladieb oratória Georga Friedricha Händla Mesiáš v soul-jazzovej interpretácii Quincyho Jonesa.

19:00 Koncertné Rádio Devín
Joseph Haydn: Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži

Jedno z najslávnejších Haydnových diel tradične zaznieva v predveľkonočnom čase. Autor ho dokončil v roku 1785 s podtitulom Sedem sonát s úvodom a zemetrasením na konci. Hudobne sa sa mu podarilo vystihnúť stíšenie, smútok, hlbokú spoluúčasť na smrti i vykúpenie. My sme pre vás pripravili kompletnú verziu so slovom – rozjímaním, prekladaným hudbou. (číta Daniel Pastirčák)

23:00 Musica slovaca
Reláciou Musica slovaca sa na Veľký piatok budú niesť témy kríža a bolesti zo straty v Meditácii pre violončelo O Crux Vladimíra Godára, Áriách na fragmenty textu Stabat Mater Ivana Paríka, Sláčikovom kvartete Musica dolorosa Iris Szeghy a Requiem da camera Romana Bergera.

30. marec, sobota

6:30 Prelúdium
Na Bielu sobotu zaznie hudba Franza Liszta, Johanna Sebastiana Bacha, Samuela Barbera, Christiana Sindinga a Fryderyka Chopina.

11:40 Gramoretour
Hudba z gramo archívov uvedie poeticky ladený album z diskografie slovenskej, speváčky, skladateľky a klaviristky Zuzany Eperješiovej: SKYVA – Zrkadlo.

15:30 Popoludňajší koncert s témou meditácia o nádeji
Popoludňajší koncert o podobách nádeje a dôvere v nádej v hudobnej podobe. Veľká Noc je v duchovnej i svetskej podobe časom uvažovania o nádeji a dôvere v návrat pozitívneho. Haydnovo Credo ako disciplína klasicizmu, časti zo Zemlinského Lyrickej symfónie na Thákurovu poéziu ako obraz hľadania v myšlienkach a Bokovo Credo ako aktuálna katarzia viery či dôvery.

19:00 Operné Rádio Devín
Giaocchino Rossini:
Mojžiš v Egypte
Veľká trojdejstvová biblická dráma Mojžiš v Egypte je založená na príbehu exodu Izraelitov z Egypta, ktorých vyviedol Mojžiš. Podľa viacerých autorít, medzi ktorými môžeme nájsť aj Riccarda Mutiho je práve Mojžiš popri Williamovi Tellovi najvýznamnejšou a najprepracovanejšou operou. Rossini do príbehu vniesol aj ľúbostný prvok, kde faraonov syn Amenofis miluje Izraelitku Anais. Zaznie nahrávka z Dumo di Milano, kde sa v hlavnej úlohe v skvelej forme prezentuje vtedy 73 ročný Ruggiero Raimondi.

23:00 Musica slovaca
Biela sobotu nájde v najbližšej hodine svoju zvukovú podobu v štyroch dielach slovenských skladateľov. Zaznejú Te Deum Tadeáša Salvu, Pieta Mirka Krajčiho, Stabat Mater Juraja Vajóa a Sedem posledných viet Petra Duchnického.


31. marec, Veľkonočná nedeľa

6:30 Prelúdium
Do nového dňa nás naladia skladby Franza X. Richtera, Franza Biebla, Georga Friedricha Händla, Wolfganga Amadea Mozarta, Bohuslava Černohorského a Františka Dettelbacha.

10:30 Nedeľné matiné
Hudba oplývajúca osobitou spiritualitou skladateľských poetík. De Profundis Arva Pärta, Quatre motets pour un temps de pénitence Francisa Poulenca a Symfónia č. 6 A dur Antona Brucknera.

14:30 Nevšedná hudba
Zaznie hudba z debutového albumu medzinárodnej formácie, na čele so slovenským hudobníkom Róbertom Pospišom a s jeho hypnotizujúcou poéziou a spevom: LEBERTATEM ENSEMBLE – CD Haiwata.

20:30 Jazzový klub
V relácii Gabriel Bianchi predstaví širokú paletu jazzovej inšpirácie hudbou Johanna Sebastiana Bacha – európsku, severoamerickú, ale aj brazílsku či kubánsku.

22:30 Nová hudba Rádia Devín
Téma Kristovej obete, krížovej cesty a zmŕtvychvstania v súčasnom zvuku: Klavírny cyklus Krajina baránka Pavla Zemka Nováka a Symfónia pre soprán, husle a orchester Svetlo Slova Lukáša Borzíka.

23:30 Musica slovaca
Málo známa Omša Es dur málo známeho slovenského autora, rožňavského rodáka pátra Ľudovíta Skalníka (1783-1848) na večerné sviatočné počúvanie.


1. apríl, Veľkonočný pondelok

10:00 Ars musica: Vítanie jari
Veľká noc má okrem duchovného rozmeru aj rozmer prírodný. V relácii Ars musica zaznejú jarné inšpirácie naprieč históriou hudby. Začneme oslavnou piesňou z Talianska 14. storočia, presunieme sa až k pastorálnym obrazom britských skladateľov. Spev vtákov si sprítomníme kompozíciami jedného z najväčších hudobných ornitológov Oliviera Messiaena. Vrcholom bude Jarná symfónia Benjamina Brittena na nahrávke Karla Ančerla v českom jazyku.

16:00 Musica folklorica
Jarný a veľkonočný projekt Euroradio 2024. Vypočujte si ako znejú sviatky jari v ľudových inšpiráciách naprieč Európou.

19:00 Koncerty zo sveta z hudobnej ponuky Európskej vysielacej únie
Užite si večer v dobrej nálade so slávnymi skvostami klasiky: zaznie výber z flautových sonát synov Johanna Sebastiana Bacha, severská zborová hudba v podaní Dievčenského zboru v Kodani, Tri kusy v starom štýle Krzysztofa Pendereckého, či slávny Klavírny koncert č. 5 „Cisársky“ Ludwiga van Beethovena.


Foto/zdroj: Tim Gouw on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame