Album týždňa: Thomas Dutronc / Frenchy (2020)

Album týždňa: Thomas Dutronc / Frenchy (2020)

18. - 22. 3. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Byť synom dvoch francúzskych kultúrnych ikon a popových hviezd - Jacquesa Dutronca and Françoise Hardy – musí so sebou nepochybne prinášať výhody, ale aj veľké očakávania. Spevák, no predovšetkým vynikajúci gitarista Thomas Dutronc, túto ošemetnú životnú situáciu zvládol (prepáčte mi to klišé) s francúzskym šarmom. Úroveň slávy svojich rodičov síce nedosiahol, no podozrievam ho, že sa o to ani nesnažil. V osemnástke sa totiž beznádejne zamiloval do gitary legendárneho Djanga Reinhardta a odvtedy sa poznávacím znamením jeho hudobného štýlu stal gypsy jazz, a to až natoľko, že francúzska tlač mu dala prezývku „Djangov syn“.

Thomas je však dobrým synom svojich rodičov. S obomi dlhodobo úzko spolupracuje – pred dvomi rokmi napríklad vydal s otcom spoločný album Dutronc & Dutronc. Okrem toho (nielen) ako gitarista pravidelne hosťuje na albumoch veľkých francúzskych hviezd - Charlesa Aznavoura či Véronique Sanson, ale aj priateľov „zo zahraničia“ ako Iggy Pop alebo Imelda May. Ako sólo hudobník vydal 9 albumov.

V roku 2020 mu vyšlo CD „Frenchy“, ktorého názov hovorí za všetko. Je poctou francúzskej piesni a Thomas sa o ňom vyjadril ako o svojom splnenom sne. Dramaturgia nahrávky vzdáva hold nielen tvorbe nesmrteľných francúzskych šansoniérov, no oblieka do francúzskeho šatu aj starostlivo vybrané „nefrancúzske“ klenoty. Hosťami sú umelci a Thomasovi priatelia ako Diana Krall, Iggy Pop, Billy Gibbons, Jeff Goldblum či Haley Reinhart, ale dovolím si tvrdiť, že aj bez „veľkých mien“ by bol album rovnako výnimočný. Francúzsky šansón sa tu stretáva s indie rockom, okorenený inštrumentálnou virtuozitou gypsy jazzu. Počúvajte s nami od pondelka v rubrike Album týždňa.

Autor: Karin Rumanová


Foto/zdroj: z obalu albumu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame