Album týždňa: PRIE100R „Pierka vrán“ (2023)

Album týždňa: PRIE100R „Pierka vrán“ (2023)
26. 2. -  1. 3. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Od pondelka vám v rubrike Album týždňa bude hrať slovenská kapela Prie100r zo svojej tretej štúdiovej nahrávky „Pierka vrán“. Album zaujme už svojím coverom, na ktorom je použitá veľkorozmerná olejomaľba držiteľky prestížnej ceny Maľba roka Nadácie VÚB Lucie Oleňovej. Má názov "Múr búrlivých vĺn" a zobrazuje vetrom zmietaný strom na brehu Dunaja počas blížiacej sa búrky.

Tento živelný prírodný objekt výborne vystihuje album, ktorého najvýraznejšou vlastnosťou je obrazotvornosť. Jednak v rovine textovej, kde sa prelínajú prírodné výjavy a obrazy „duše“, teda ľudských emócií, jednak v rovine hudobnej.

Živé nástroje i elektronická zvuková zložka je divoko pestrofarebná, no hoci výsledok pôsobí prirodzene a živelne, je detailne prepracovaná. Všetky nástroje okrem bicích zložil a nahral zakladajúci člen kapely a zároveň producent albumu Radovan Činčura. Druhou polovicou tvorivej dvojice je speváčka a textárka Dominika Zdražilová.

Jej hlas a sugestívny prejav je spolu s textami kľúčovým zjednocujúcim elementom nahrávky-príbehu, v ktorom nechýbajú kontrasty a zvraty. Spev je vrstvený, prichádza k vám z rôznych strán, v rôznej intenzite a farbe. Táto hudba si zaslúži ticho a pozorného poslucháča. Zavrite oči a nechajte k sebe prichádzať obrazy.

Text: Karin Rumanová


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame