Hudobné Vianoce v Rádiu DEVÍN

Hudobné Vianoce v Rádiu DEVÍN
Vzácne a jedinečné momenty vianočných sviatkov sa vám budeme snažiť spríjemniť aj peknou hudbou. V našej hudobnej vianočnej kolekcii nájdete diela a koncerty významných domácich i zahraničných autorov s vianočnou tématikou a chýbať nebudú ani koledy, gospel či zborová hudba. Pozrite si bohatú a rôznorodú ponuku naších hudobných programov:


Piatok 24.12. 2021

10.00 • Vianočný Gramoretour špeciál
Kolekcia vianočných piesní z repertoáru domácich a zahraničných interpretov: Le Payaco, Longital & sláčikové kvarteto Slava Solovica, John Lennon & Yoko Ono & The Plastic Yoko Band, Miroslav Žbirka & skupina Martina Gašpara, Nerez, Trojka Zuzany Homolovej a ď.

10.30 • Musica vocalis
Tradičný americký gospel je silný hudobný žáner ktorý sa odohráva nielen v kostoloch ale aj vo veľkých koncertných sálach. V polhodinke s názvom Tradičný americký gospel vám budú spievať Aretha Franklin, Ray Charles, Yolanda Adams, Marvin Sapp, Fantasia a ďalší.

11.00 • Ars musica
Za spoločný vianočný stôl v obývačke Rádia Devín zasadneme s vynikajúcimi slovenskými hudobníkmi - životnými aj hudobnými partnermi. Nora a Miki Skuta nám svojím hudobným výberom prevažne z vlastnej produkcie spríjemnia chvíle najkrajších sviatkov roka.

13.30 • Musica Folclorica: Musica pastoralis

Koncert folklórnej hudby na Štedrý deň ponúkne vianočné piesne a koledy z rôznych kútov Slovenska.

15.30 • Vianoce Petra Dvorského
Výber z repertoáru slovenského tenoristu ponúkne vzácne nahrávky z rozhlasovej hudobnej fonotéky spojené s vianočnými tradíciami: slávne árie, popové piesne o živote a láske a koledy s vianočnými inšpiráciami. V Hudobnej skladačke zaznie aj skvostný hlas Edity Gruberovej, ktorá v októbri 2021 navždy opustila všetky pódiá sveta.

17.30 • Štedrovečerný koncert
Atmosféru Štedrého večera v Rádiu Devín spríjemní vianočná hudba českých kantorov 18. storočia a skladby zo slovenských archívov s ľudovým koloritom, ktoré na album Pastorella nahral súbor starej hudby Solamente naturali pod vedením Miloša Valenta.

19.00 • Vianočné oratórium
Talianský autor 17. storočia Giovanni Legrenzi k 395. výročiu jeho narodenia: Vianočná omša a kolektívny projekt Rímska Vianočná omša.

22.10 • Hudba mladých na tému Vianoce
Signum Magnum: Komorný orchester ZOE, Hilda Gulyás, Petra Noskaiová, Juraj Kuchar, Zbor ZOE a hudba Lukáša Borzíka v kontexte s dielami autorov, ktorí sú mu v jeho hudobnej poetike blízki. Vokálno - inštrumentálne diela skladateľa Lukáša Borzíka otvárajú cestu možno až za hranice fyzického sveta sú netradičným poňatím vnútorného cítenia autora zaoberajúcim sa večnými hodnotami.

23.00 • Tradičné vianoce
Koleda, tradičná, ale aj v tvorbe slovenských skladateľov.


Sobota 25. 12. 2021

6.30 • Prelúdium: Vianoce v 18. storočí
Výber zo svetových vianočných kolied, piesní a chorálov.

11.00 • Vianočná hudobná dielňa: Trombita ohlasuje príchod
O duchovnej hudbe pre trombitu a historické nástroje s Jánom Krigovským.

13.00 • Organový koncert na Prvý sviatok vianočný
Trúbka a organ sú v hudobnej histórii dlhodobými partnermi a nažívajú si vo vzácnej symbióze, rovnako ako aj koncertné duo Thierry Escaich (organ) a Romain Leleu (trúbka). V sviatočnom koncerte zaznejú originálne nahrávky z live koncertu tohto dua na 56. ročníku festivalu BHS.

14.30 • Musica vocalis: Zborové Vianoce

Výber skladieb anglického speváckeho zboru Heinrich Schütz Choir, z album s názvom Barokové Vianoce. Heinrich Schütz (1585 - 1672) bol nemecký skladateľ a organista, všeobecne považovaný za najdôležitejšieho nemeckého skladateľa žijúceho pred Johannom Sebastianom Bachom, a spolu s Claudiom Monteverdim je často označovaný aj za jedného z najvýznamnejších skladateľov 17. storočia.

15.30 • Vianočný koncert: Magnum mysterium
Vianočná zborová hudba rôznych krajín. Účinkujú: The Renaissance Men z Chrámu v nemeckom Bassume, Zbor Gréckeho rozhlasu a televízie z Veľkého rozhlasového štúdia v Aténach a Moskovský synodálny zbor z Centra umenia v Moskve.

18.00 • Hudobné vrstvenie
Vianoce Františkánov – hudobný fíčer venovaný tvorbe skladateľov Františkánov 18. a 19. storočia s muzikologičkou, organistkou a zbormajsterkou Františkánskej schóly Sylivou Urdovou.

20.00 • Veľké vianočné diela
Arthur Honegger – Vianocna kantata, Francis Poulenc – Štyri moteta pre vianočný cas, Hector Berlioz - Kristovo detstvo op. 25.

23.00 • Musica slovaca
Výber z vianočných skladieb slovenských autorov.


Nedeľa 26. 12. 2021


8.00 • Musica Sacra
Hudba duchovnej radosti – Skladatelia rozličných štýlových období, ktorí sa svojou tvorbou radujú z príchodu Mesiáša.

10.30 • Nedeľné matiné
Diela inšpirované honom a poľovačkou, kde hlavnú úlohu hrajú lesné rohy a rytmus cvalu koní.

13.00 • Aeterna musica
Sviatočné vydanie relácie ponúkne možnosť stráviť Vianočné sviatky v Benátkach prelomu 16. a 17. storočia. Nahrávka britského dirigenta Paula McCreesha so súborom Gabrieli Consort and Players je rekonštrukciou Vianočnej omše (Missa Praeter rerum seriem) renesančného skladateľa Cipriana de Roreho, ktorú na nahrávke dopĺňajú diela Giovanniho Gabrieliho.

15.30 • Hrá SOSR

Raz ročne sa v koncerte Hrá SOSR spoja do vianočnej kolekcie vokálno-inštrumentálne orchestrálne nahrávky rozhlasového orchestra s tematikou: vianočné koledy, zima, vianočné nálady, duchovné hudobné tradície v slovenskej hudbe. Zaznejú diela európskych aj slovenských skladateľov a nebudú to iba skladby hudby klasickej, ale aj zo žánru populárnej vianočnej tvorby.

17.00 • Hudba o piatej – Vianočný gospel
Za Svätou rodinou s vianočnou autorskou tvorbou slovenských kresťanských hudobníkov. BCC worship, Kapucíni, Poetica Musica.

19.00 • Jazzový vianočný klub
Témou Vianočného jazzového klubu bude inšpirácia a kreativita.
Hosťami budú výnimočné osobnosti slovenkej hudobnej scény, ktoré fungujú nad hranicami všetkých žánrov. Hosťami budú harfistka Mária Kmeťková a spevák, performer a výtvarník Samuel Hošek.

22.30 • Nová hudba v znamení Vianoc
Zvuky a vlny... a sneh – špeciálna relácia venovaná zimnej tvorbe skladateľov: Arvo Pärt, Hiroshi Yoshimura, William Basinski, Max Richter, Jana Winderen, Nils Frahm, Ólafur Arnalds, Irena & Vojtěch Havlovci, Vianočnú mozaiku, plnú atmosférickej hudby, pre Vás redakčne pripravil Juraj Polgáry.

Photo by David Beale on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame