Nová Hudba: Siyah Kalem Dansi

Nová Hudba: Siyah Kalem Dansi

 Nová hudba: Siyah Kalem Dansi / Album tureckého skladateľa Mehmeta Cana Özera / Nedeľa,10.5.2020 o 22:30 hod.


" Ja som Mehmet Siyah Kalem, pán ľudstva a démonov."

Tento výrok je v skutočnosti podpis jedinečného svojrázneho maliara, ktorý žil pravdepodobne na začiatku 15. storočia na území Malej Ázie. "Siyah Kalem" znamená v preklade "čierne pero".

Jeho maľby, kresby, kaligrafie na rôznych materiáloch, niektoré aj na hodvábe, prezrádzajú, že Siyah Kalem čerpal inšpirácie z budhizmu a šamanizmu, ktoré vládli v strednej Ázii pred príchodom islamu. Na 80tich maľbách vidieť vplyvy Iránskej, Čínskej a Tureckej, Perzskej kultúry, ktoré pretransformoval do obrazov denného života v Euroázijskej stepi. Obrazy kočovného života sa prepletajú s démonickými vidinami, každodenné bytie s realitou smrti.

Extatické výjavy tancujúcich postav, napoly ľudí, napoly démonov inšpirovali súčasného tureckého skladateľa Mehmeta Cana Özera vo vytvorení diela s názvom Siyah Kalem Dansi, v ktorom sa svet stáva ilúziou a hľadanie reality skutočnosťou. Dielo sa nachádza na rovnomennom albume tohto autora, ktorý patrí do priebojnej strednej generácie súčasných tureckých skladateľov a to nie len na ploche klasickej kompozície, ale aj vo svete elektroakustickej hudby. Özer je  vynálezcom vlastnej patentovanej hudobnej technológie, aplikácie s názvom Aşure.
Foto: Jevgenij Ardajev

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame