Čierny Regen Ovídius: Biely Regen Markus Aurélius

Čierny Regen Ovídius: Biely Regen Markus Aurélius

Premiéra 29.1. o 21:00 v Rádiu Devín

Slovenský rozhlas uvádza pôvodnú rozhlasovú hru významného súčasného nemeckého autora, napísanú špeciálne pre RTVS, vo výraznom režijnom rukopise a s vynikajúcimi hereckými výkonmi.


Ústrednou postavou tejto hry vo veršoch je Faust, intelektuál germánskeho pôvodu. V snahe vyrovnať sa so smrťou sa vydáva na cestu. Plaví sa Regenom a Dunajom, riekami spomienok, dejín a útržkov filozofií, ovládajúcich od staroveku priestor strednej Európy, ktorý ho zrodil a formoval, nachádza možnú záchranu alebo vidí nádej v návrate ku hodnotám stoickej filozofie, reprezentovanej Marcom Aureliom a mýtickému svetu, ktorý tu zastupuje Ovidius a jeho dielo. Ovidius, vyhnaný na Tomis (do dnešnej rumunskej Constanzy) a Marcus Aurelius pri Hrone sa Faustovi stávajú sprievodcami na jeho putovaní kontinentom a časom, podobne ako sú Vergilius a Beatrice sprievodcami Danteho pri putovaní Peklom, Očistcom a Rajom v Božskej komédii.

Účinkujú: Daniel Fischer, Dušan Jamrich, Martin Horňák, Eva Matejková, Judita Hansmann, Rebeka Poláková, Adela Mojžišová, Matúš Kvietik, Mária Schlosserová, Gregor Šimko, Cyprián Šulej a ďalší.

Réžia: Natália Deáková
Dramaturgia: Ján Šimko
Zvukový dizajn: Dušan Kozák
Hudba: Matúš Homola
Produkcia: Silvia Lukáčová
Ukážka z hry Čierny Regen Ovídius_Biely Regen Markus Aurélius Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ku hre odvysielame aj pôvodný fíčer Jána Sklenára "V tomto sne som Faustom" o rozhlasovej hre Wernera Fritscha: Čierny Regen Ovídius: Biely Regen Markus Aurélius (premiéra 29.1.2017 o 12:00).

V tomto sne som Faustom_uk Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Foto: archív W. Fritsch

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame