Rádio Devín oslavuje svoje 50. narodeniny vo veľkom štýle!

Rádio Devín oslavuje svoje 50. narodeniny vo veľkom štýle!
Unikátny a jediný kultúrno-umelecký okruh verejnoprávneho charakteru, Rádio Devín, oslávi svoje 50. narodeniny už túto nedeľu 4. septembra 2022.

Rádio Devín zahájilo svoju vysielaciu frekvenciu spolu s Rádiom Vltava 4. septembra 1972 slávnostným príhovorom vtedajšieho ministra kultúry Miroslava Válka. Toto vzácne výročie jediného kultúrno-umeleckého okruhu na Slovensku je dôležité osláviť celospoločensky. Obzvlášť v čase mimoriadnych spoločenských animozít a degradácie kultúry ako prirodzenej spoločenskej hodnoty.

K jubileu pripravil Tím Rádia Devín rozsiahlu marketingovú kampaň, ktorá bola spustená od 7. 6. 2022, mimoriadnu programovú štruktúru vo vysielaní, ako aj samotné oslavné podujatia 50. výročia rozdelené do dvoch slávnostných galavečerov 4. a 30. septembra 2022.

V nedeľu 4. 9. 2022 sa ozve Rádio Devín po 50. rokoch spolu s Rádiom Vltava ako Československý okruh 3 v spoločnom prúdovom vysielaní od 12.00 hod do 15.00 hod. Šéfdramaturgička Rádia Vltava Jaroslava Haladová a intendantka Rádia Devín Jana Orlická otvoria v spoločnej diskusii zaujímavé témy významu kultúrno-umeleckých médií, ich smerovania, výziev a trendov ako aj otázky verejnej služby v kultúrnom a umeleckom vysielaní či prepojenosti do spoločenského a kultúrneho diania.

Centrálnou oslavou 50. výročia Rádia Devín je samotný Galavečer 4.9. o 19.00 hodine v Štúdiu 1 Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici. 

Scenáristický tím večera Jana Orlická, Zuzana Belková, Adam Hanuljak a Marek Kundlák definujú samotný večer ako ideu nevšednosti, jedinečnosti a originality vysielacieho okruhu. Vyzdvihujú Rádio Devín ako celoživotného sprievodcu intelektuálneho rastu, formovania identity, rozvoja obrazotvornosti, introspekcie a vkusu svojho poslucháča.

Samotná dramaturgia Galavečera vedená režisérmi Adamom Hanuljakom a Katarínou Ďurovičovou je naplnená zvučnými menami. Programom budú sprevádzať moderátori prúdového vysielania Rádia Devín Eva Kopecká, Jarmila Vitovičová, Andrea Makýšová Volárová, Zuzana Golianová, Mariana Jaremková, Hana Rodová, Tomáš Bartoněk a Juraj Ďuriš.

V programe účinkujú ambasádori vizuálnej kampane 50. výročia Rádia Devín Ľubica Čekovská, Robo Roth a Veronika Šikulová, Peter Kerekeš a Peter Lipa, herci Jakub Nvota, Lucia Hurajová, Juraj Kemka, Dominika Žiaranová. Hudobnú dramaturgiu programu reprezentuje Symfonický orchester slovenského rozhlasu so sólistom Albínom Blahom a s dirigentom Konstantinom Ilievskym, jazzový trubkár Juraj Bartoš, basgitarista Juraj Griglák, klavirista Ľuboš Šrámek, saxofonista Nikolaj Nikitin, bubeník Mattia Müller a ďalšie zaujímavé hudobné mená. Nádherné Hviezdoslavove sonety bude interpretovať František Báleš ansámbel. Reláciu Fúzia múz budú priamo na pódiu tvoriť Juraj Turtiev, Erich Boboš Procházka a ďalší.

Ako bude vyzerať Galavečer k 50. výročiu Rádia Devín prezradí detailnejšie režisér Adam Hanuljak v rozhovore s Evou Kopeckou:

Adam Hanuljak o programe Galavečera k 50. výročiu Rádia Devín Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Poslucháči Rádia Devín a záujemcovia sa tiež môžu stať súčasťou Galavečera. Sto vstupeniek je dostupných zdarma na stránke koncerty.sk. Zároveň si poslucháči budú môcť v priamom prenose vypočuť celý Galavečer na Rádiu Devín a Slovenská televízia prinesie záznam slávnostného večera 25. septembra vo večerných hodinách na televíznom okruhu Dvojka.


Foto/Zdroj: TASR / RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame