Cyklus: Zbrazovanie tela v súčasnom vizuálnom umení

Cyklus: Zbrazovanie tela v súčasnom vizuálnom umení

Telo, telesnosť sa bytostne prepája s vizuálnym umením, autor oddávna zobrazoval okolie a seba v ňom, telo bolo objektom záujmu, predmetom maľby napríklad v žánri aktu a postupne sa stávalo symbolom, napr. revolty, ale aj priamočiareho upozornenia na vymedzenie toho, čo je a čo už nie je intímne. Dnes sa zobrazením telesnosti a sexuality upozorňuje napríklad na postavenie žien, kritizuje sa využívanie tela v konzumnej spoločnosti alebo na sociálnych sieťach. Umelci reagujú na osobné traumy a zranenia. Kam sme sa teda dostali v umení cez zobrazovanie tela, kde sa dá hovoriť o hraniciach v odkrývaní, či zakrývaní, aby ešte išlo o umenie?

Aj týmto témam, na pozadí tvorby najmä súčasných autoriek a autorov ako je Lucia Dovičáková, Ivana Šáteková, Anna Mária Beňová, Igor Ondruš, Eve van Hetmer, Dominika Kováčiková či Martina Rötlingová, sa bude venovať Rastislav Šimášek v cykle na Rádiu Devín:

Cyklus - Zobrazovanie tela vo vizuálnom umení 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Táto rozsiahla téma sa u nás viac a analytickejšie objavuje najmä po roku 1989 v súvislosti s otváraním sa spoločnosti navonok aj dnu aj v postoji k zobrazenému telu. Niektorí autori a autorky cez telo upozorňovali na postavenie žien a mužov, teda skôr feministické témy, iní kritizovali negatíva konzumu:

Cyklus - Zobrazovanie tela vo vizuálnom umení 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Kým v minulosti bolo súčasťou zoznamovania sa aj isté dvorenie, vzbudzovanie záujmu, dnes je snaha osloviť doslova akousi skratkou cez videovizitky a cez sebaprezentujúce, neraz nahé fotografie. Aj toto si všímajú súčasné umelkyne a umelci, kriticky, alebo ironizujúco, prípadne rozmazaním reality, aby diváka primäli uvažovať o čo prichádza, ak veci vidí priamo:

Cyklus - Zobrazovanie tela vo vizuálnom umení 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomínali sme už rozsah problematiky, ktorá sa prelína s mnohými izmami a postojmi, u niektorých ide skôr o ženské umenie, u iných skôr o feministické alebo postfeministické idey a u mnohých ide aj o vyslovenia osobného postoja k téme alebo vyjadrenie osobných skúseností. Napríklad 26. ročník Ceny Oskára Čepana, súťaže slovenských vizuálnych umelcov do 40 rokov, za rok 2021, mal spoločné nielen to, že vo finále boli autori/autorky, ktoré získali vzdelanie mimo Slovenska, ale dominovali u nich aj témy telesnosti:

Cyklus - Zobrazovanie tela vo vizuálnom umení 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Súčasné umelkyne sa snažia často upozorniť napríklad na postavenie ženy v spoločnosti, na pretrvávajúce stereotypy a naratívy, telo aj so sexualitou využívajú neraz aj ako zbraň alebo vyrušenie dívajúceho sa. V záverečnej časti sa preto dotkneme aj rozmeru aktivizmu v tejto téme, začneme s netradičnou keramikou:

Cyklus - Zobrazovanie tela vo vizuálnom umení 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Foto/zdroj: DOROTA SADOVSKÁ

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame