Rubikon: Sama proti chemickým korporáciám

Rubikon: Sama proti chemickým korporáciám

Premiéru vysielame v nedeľu 10. 3. o 10:00 v RD.

Sama proti chemickým korporáciám – Rachel Carson a jej kniha Tichá jar

Narodila sa v roku 1907 a zomrela v roku 1964, bola morská biologička, spisovateľka a ochranárka prírody. Program Rubikon v nedeľu 10. 3. bude venovaný žene, ktorá sa sama v USA dokázala postaviť proti chemickým korporáciám vyrábajúcim a predávajúcim pesticídy. Tým, že v roku 1962 zverejnila knihu Tichá jar rozpútala škandál a nemilosrdnú kampaň namierenú na jej osobu. V konečnom dôsledku sa však táto kniha stala podnetom na globálne environmentálne hnutie a spôsobila odklon USA od národnej pesticídovej politiky.

Kniha Tichá jar teda zmenila dejiny. Toho sa však už Rachel Carson nedožila, pretože zomrela po ťažkej chorobe dva roky po jej publikovaní.

V roku 2023 konečne vyšlo toto kultové dielo aj v slovenčine. Autorom predslovu je ochranársky aktivista Jakub Huba, ktorý bude hovoriť o súčasnej percepcii v zmenených súradniciach 21. storočia. O živote Rachel Carson a slovenskom preklade vedeckej eseje Tichá jar budeme počuť od prekladateľky Martiny Jergovej. Z vedeckého hľadiska dielo zhodnotí biofyzička a publicistka Ľuba Lacinová. Vďaka tomu môžeme spoločne rozmýšľať, desaťročia po smrti Rachel Carson, či svoj boj za pravdu s chemickými korporáciami vlastne vyhrala, alebo prehrala ....

Program Rubikon pripravuje redaktorka Ivica Ruttkayová.

Foto/zdroj: wikimedia cc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame