Rozhlasová hra: Vianočná koleda

Rozhlasová hra: Vianočná koleda

Vysielame v nedeľu 24. 12. 2023 o 20:00 v RD.

Slávny anglický spisovateľ Charles Dickens napísal v roku 1843 poviedku Vianočná koleda. Odvtedy bola už veľakrát vydaná, sfilmovaná, animovaná, zhudobnená v podobe opery, či baletu. Starý mrzutý a lakomý Ebenezer Scrooge (v našej rozhlasovej dramatizácii z roku 1989 v stvárnení Karola Machatu) riadi firmu, ktorú založil so svojím spoločníkom Jacobom Marleym (Július Vašek), ktorý zomrel presne pred siedmimi rokmi, na Štedrý deň.

Ebenezer Scrooge nemá rád Vianoce. Jeho pisár Bob Cratchit (Eduard Vítek) si vtedy pýta voľno (jediný deň v roku), deti koledujú, všelikto organizuje zbierky pre charitu a ešte aj jeho synovec Fred (Ján Gallovič) mu želá krásne Vianoce a pozýva ho na slávnostný obed. Pán Scrooge všetkým vynadá a každého odoženie, zľutovanie nemá s nikým, ani s chorým synčekom svojho pisára. Preto sa mu v sne zjaví jeho bývalý spoločník Jacob Marley, ktorého ťaží obrovská reťaz. Ukul si ju počas života svojou lakomosťou a zlobou, a preto sa rozhodol Ebenezera varovať. Ohlási príchod troch vianočných duchov a... Rozuzlenie príbehu nájdete v rozhlasovej hre, ktorú podľa poviedky Charlesa Dickensa a prekladu Magdy Žáryovej pre rozhlas napísal Ján Bábik.

Sviatočný večer doplní výber Vianočných mindrám:

1. Alžbetínska serenáda (autorky Tereza Oľhová a Martina Sľuková)

2. Výpoveď (autor Ján Mikuš)

3. Hotelier (autor Kamil Žiška)

4. Štedrý karibský večer (autorka Zuzana Dzurindová)

Zažili ste už ten pocit, keď vám dieťa povie: „Mami už nie som malé decko, skrátka chceme byť tento rok sami?!“ Kamila sa tak rozhodla práve tieto Vianoce. Ako to dopadne sa dozviete v Alžbětínskej serenáde, ktorej autorkami sú Tereza Oľhová a Martina Sľuková.
Je štedrý večer a vy musíte byť v práci. V skutočnosti nemáte rád svojho šéfa, nevidíte žiadnu motiváciu a pohár trpezlivosti práve pretiekol. O tom je text Jána Mikuša s príznačným názvom: Výpoveď. Nasledovať bude krátky útvar z pera Kamila Žišku s názvom Hotelier. Ide o zvláštne stretnutie, ktoré ponúka možnosť zamyslieť sa nad životnými hodnotami. Štvoricu minidrám uzavrie Štedrý karibský večer autorky Zuzany Dzurindovej, v ktorom sa hlavná hrdinka na karibskej párty vyrovnáva s trocha neobvyklou traumou z Vianoc.


Foto/zdroj: midjourney bot

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame