Rozhlasová hra: KONIEC

Rozhlasová hra: KONIEC

Premiéru vysielame v utorok 26. 12. 2023 o 21:00 na Rádiu Devín.

Autor predlohy: Július Barč-Ivan
Autor rozhlasovej úpravy: Peter Pavlac
Réžia: Patrik Lančarič

Hra Koniec, napísaná v roku 1948, jednoznačne odkazuje k ukončeniu druhej svetovej vojny zhodením atómovej bomby na Hirošimu a filozoficko-metaforickým spôsobom otvára otázku možného sebazničenia ľudstva. Svojou látkou a spracovaním sa tak stáva prvou post-apokalyptickou slovenskou sci-fi drámou vôbec. Barčovi však nejde a detailné vykreslenie realistickej podoby apokalypsy, nastoľuje skôr hraničnú situáciu, v ktorej je každá jedna postava nútená bezpodmienečne sa konfrontovať so silou svojho presvedčenia, morálky a vôbec ľudskosti ako takej.

Vypočujte si rozhovor s dramaturgom Petrom Pavlacom:

Rozhovor s Petrom Pavlacom o rozhlasovej hre KONIEC Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Barč stvoril koncentrovanú situáciu: zavedie nás do osady zrejme posledných preživších ľudí po jadrovej katastrofe, ktorá zničila všetok život na Zemi. Fakt, že skupina ľudí prežila však nijak nezmenšuje vŕšiacu sa beznádej, ktorú prináša poznanie, že smrť čoskoro prenikne aj do tejto poslednej oázy života a nádej na prežitie je vlastne len „energia“, ktorá má tej poslednej skupinke žijúcich dať dôvod dožiť aspoň v akom-takom spoločenskom poriadku, neupadnúť do anarchie a pachánia zverstiev v pocite beztrestnosti, ktorý samotná situácia generuje. Avšak sila nádeje nie je len patetickým výkrikom, Barč ju vníma ako nevyhnutnú podmienku akéhokoľvek žitia, prežitia, či dokonca možnosti vybudovania celkom novej civilizácie, na troskách tej starej.

Forma hry je síce poznačená dobou jej vzniku, ale zmysel humanistického posolstva a jednoznačnosť autorskej výpovede sa určite stávajú zaujímavou výzvou aj pre našu prítomnosť. Rozhlasová úprava Petra Pavlaca, hudobno-zvukové poňatie dystopického sveta Jozefa Vlka a režijno-herecký interpretačný vklad režiséra Patrika Lančariča (ktorý túto hru inscenoval ako jej vôbec prvé uvedenie na doskách slovenských divadiel v ŠD Košice ešte v roku 2001) ukazujú, že tento druh látky v časoch, kedy sme si už mysleli, že formát vojny s možnosťou globálnej katastrofy sa nás už netýka, ožil znovu vo svojej desivej potencialite. V hlavných úlohách budete mať možnosť počuť Mareka Geišberga, Martina Hronského, Matúša Kvietika či Mila Kráľa.

Silná téma možnosti sebazničenia ľudstva v konfrontácii úvahy, či nás dokáže zachrániť spomienka na minulosť, alebo nádej pre budúcnosť, otvára priestor pre hlbšie zamyslenie nad našou jedinečnou prítomnosťou. V decemberi 2023 si vôbec prvou rozhlasovou adaptáciou tejto hry zároveň pripomenieme 70 rokov od smrti autora.

Réžia: Patrik Lančarič
Dramaturgia: Peter Pavlac
Zvuk: Andrej Klimits
Hudba: Jozef Vlk
Produkcia: Petra Kasanová

Obsadenie: Marek Geišberg, Martin Hronský, Matúš Kvietik, Milo Kráľ, Alfréd Swan, Danica Matušová, Alexandra Lukáčová, David Hartl, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Viktória Vadovičová, Zuzana Kyzeková, Ondrej Kaprálik, Tomáš Vravník a Simon Kopunec.
Foto/zdroj: Midjourney bot

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame