Parnas: Johann Wolfgang Goethe / Faust 2. diel

Parnas: Johann Wolfgang Goethe / Faust 2. diel

Premiéra od pondelka do piatka: 23. októbra až 22. decembra 2023 o 18:30 v RD.

45 polhodinových relácií

Preklad: Móric Mittelmann-Dedinský
Interpret: Ján Gallovič
Odborný komentár: germanista doc. Jozef Tancer

V rozhovoroch: filozof a literárny historik prof. Ondrej Mészáros, muzikológ doc. Vladimír Zvara, teatrológ dr. Ján Šimko, translatológ dr. Ján Čakanek

Po vyše polročnej odmlke sa v Rádiu Devín opäť vrátime k Faustovi v interpretácii Jána Galloviča a s odborným komentárom doc. Jozefa Tancera. Prvý diel sme uviedli na jar pred Veľkou nocou, druhý diel nás bude sprevádzať od jesene do Vianoc.

Túto mohutnú básnickú skladbu – podľa literárnych vedcov dramatickú báseň, podľa teatrológov tragédiu – Goethe písal vyše 60 rokov. Za ten čas sa v tomto géniovi zhromaždilo obrovské množstvo vedomostí, poznania a skúseností, ktoré ako puzzle skladal celý život. Podľa zmluvy s Mefistofelom v 1. dieli Faust poznáva malý svet, v 2. dieli putuje po veľkom svete, zabývanom obrovským aparátom postáv: vládcami, bankármi, básnikmi, filozofmi - historickými, biblickými aj mytologickými bytosťami ľudskej i zvieracej podoby od antiky po Goetheho súčasnosť.

Grétku z 1. dielu vystrieda v 2. dieli trójska Helena. Stretneme sa tiež s Homunkulom zo skúmavky, ktorý pripomína umelú inteligenciu. V rozhovoroch vystúpia filozof a literárny historik prof. Ondrej Mészáros, muzikológ doc. Vladimír Zvara, teatrológ dr. Ján Šimko a translatológ dr. Ján Čakanek.

Reláciu Parnas pre poslucháčov pripravujú:
Hudobná dramaturgia: Lýgia Vojtková; Zvukový majster: Stanislav Kaclík
Réžia a moderovanie: autorka projektu Parnas Táňa Kusá

Druhý diel na vypočutie - postupne dopĺňame.

Kompletný Prvý diel na vypočutie v Archíve EXTRA


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame