Stratení v čase: Gavril Gryzlov

Stratení v čase: Gavril Gryzlov

: V premiére v nedeľu 2. 2. 2020 o 18.00 na Devíne.

Cyklus Stratení v čase predstavuje osobnosti, ktoré by sme mali poznať, ale nepoznáme ich. Len málokto dnes pozná fascinujúci a dramatický príbeh života nepochybne najslávnejšieho reportéra legendárneho denníka Smena zo šesťdesiatych rokov. Gavril Gryzlov, vysoký bradatý muž, ktorý miloval hory a veril v reformu spoločnosti. Novinár, ktorý napriek tomu, že nemal maturitu, písal strhujúce reportáže, na ktoré stáli pred stánkami poštovej novinovej služby dlhé rady. Gavril Gryzlov sa narodil 6. mája 1928 v Bratislave, v rodine ruských bielogvardejských emigrantov a zomrel 9. septembra 1978 na zlyhanie srdca v dobrovoľnej opustenosti na samote Vlčí laz nad Novou Baňou.

Autorka Ivica Ruttkayová oslovila ľudí, ktorým je táto osobnosť blízka a dobre poznajú reportáže podpísané jeho menom. Aký bol ako otec a čo bolo pre jeho životné rozhodnutia a postoje kľúčové, bude hovoriť dcéra poetka a prekladateľka Andrea Andreé, ktorá žije dlhé roky vo Francúzsku. Rovnako publicista a spisovateľ Slavo Kalný a umelecká prekladateľka Michaela Jurovská budú spomínať na Gavrila Gryzlova ako na kolegu zo Smeny. Z dnešného pohľadu jeho novinárske dielo zhodnotí vysokoškolská pedagogička Terézia Rončáková.

Zo všetkých výpovedí je tak možné vytvoriť portrét muža, ktorý patrí k najvýznamnejším postavám slovenskej žurnalistiky 20. storočia. Človeka, pre ktorého hrdosť nebola prázdnym pojmom.

Foto: webumenia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame