Filmová recenzia/Mission: Impossible – Fallout

Filmová recenzia/Mission: Impossible – Fallout

Šiesta časť známej akčnej série Mission: Impossible v hlavnej úlohe s Tomom Cruisom je označovaná za najlepší film tohto roka vo svojom žánri. A ako budete počuť v nasledujúcej recenzii, ktorú pre Rádio Devín napísal Martin Šenc, právom. Číta Tomáš Bartoněk:

Mission-Impossible-Fallout (recenzia) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Text recenzie:

V súčasnosti sú Tom Cruise a Mission Impossible dva filmové pojmy, ktoré sa do určitej miery stali synonymom. Veď je to už 22 rokov, čo táto séria filmov o fiktívnej špiónskej agentúre posúva hranice akčného žánru a zabáva divákov na celom svete. V týchto dňoch prichádza do kín príbeh o tajnom agentovi Ethanovi Huntovi, ktorý plní jednu nemožnejšiu misiu za druhou, už po šiesty raz. Filmové pokračovania majú tendenciu pri väčšom počte aj priamo úmerne klesať na kvalite. No najnovší diel Mission Impossible nazvaný Fallout, je celkom určite výnimkou. Snímka patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v tejto sérii kedy nakrútilo a herec Tom Cruise opäť dokazuje, že pre neho ako herca neexistujú žiadne limity.

Zápletka príbehu je, podobne ako v predošlých dieloch, jednoduchá. Zločinci chcú opäť zničiť polovicu sveta a jediný, kto im v tom môže zabrániť, je - ako obvykle - agent Ethan Hunt so svojimi spoločníkmi. Samozrejme, všetko sa začne komplikovať a oni na to nemajú veľa času... Aj keď to znie nezaujímavo, dej filmu je vystavaný naozaj sofistikovane, tvorcovia zručne pracujú s jednotlivými motívmi a inteligentne dávkujú aj prvky klišé, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tohto žánru. Na odľahčenie nechýba humor či zopár pekných agentiek. Príbeh sa v niektorých situáciách môže zdať trocha neprehľadný a vyžaduje si pozornejšie sústredenie diváka, pretože každých pár minút prichádza k nejakému dejovému zvratu a divák, rovnako ako postavy, sa musí veľmi rýchlo vyrovnať s novou situáciou. Viac ako samotný dej, ktorý pri Mission Impossible nikdy nebol celkom dôsledný a úplne logický, sa do popredia dostáva akcia. Veľa akcie. Jeden dychberúci kaskadérsky kúsok strieda druhý. Jednotlivé akčné scény sú priam dokonalé, vypiplané do posledného detailu. Divák sa môže nechať unášať prepracovanými nápadmi, ktoré vytvárajú vskutku autentický akčný zážitok. Na úkor toho sa trocha vytráca hlbší ponor do jednotlivých charakterov postáv, ale na druhej strane nič neuberá na hereckých výkonoch. Snímka drží pokope, dokáže kontinuálne zabávať a neustále gradovať napätie.

Novinkou pri Mission Impossible: Fallout je, že príbeh prvýkrát nadväzuje na predošlý diel a tiež, že na režisérsku stoličku zasadol rovnaký režisér. Christopher McQuarrie, pôvodným povolaním scenárista, vrátil do príbehu postavy a ich súvislosti najmä z piatej časti série, no zužitkoval aj informácie z predošlých dielov. Práve týmto prepojením s minulosťou odlíšil snímku Mission Impossible: Fallout od univerzálnych akčných filmov a určitým spôsobom ešte viac dofarbil osobnosť hlavného hrdinu. Zdá sa, že režisér si s Tomom Cruisom dobre rozumie. Spolupracovali spolu už na viacerých úspešných projektoch, kde sa McQuarrie podieľal scenáristicky alebo Cruisa viedol ako režisér. V tomto ohľade sa ich spoločná práca mohla stále zlepšovať a v prípade tohto filmu vytvoriť podmanivé predstavenie, ktoré predvádza predovšetkým jeden hrdina. Hlavný protagonista Tom Cruise má očividne záľubu v nebezpečných, život ohrozujúcich situáciách. Potvrdil to už niekoľkokrát v predchádzajúcich dieloch série. Úžas je o to silnejší, keď si divák uvedomí, že všetky kaskadérske kúsky robí stále sám, bez dabléra.V jeho podaní už tradične sledujeme rôzne šialené kúsky - najprv krkolomný zoskok z lietadla počas búrky z výšky takmer 8000 metrov, ktorý musel kvôli natáčaniu absolvovať 106-krát. Potom adrenalínovú jazdu na motorke uprostred Paríža, o chvíľu skákanie po strechách budov, kde si herec zlomil členok, ale záber hrdinsky dokončil a nakoniec ho použili vo výslednom zostrihu. Následkom zranenia musel na osem týždňov prerušiť nakrúcanie, aby hneď potom natočil ďalšie náročné akčné scény, ktoré sa vystupňujú až do monumentálnej naháňačky vo vrtuľníkoch. Cruise kvôli tomu absolvoval niekoľkomesačný kurz a urobil si oprávnenie k pilotovaniu helikoptéry. K tomu je nutné samozrejme pripočítať početné prestrelky, naháňačky či bitky. Za zmienku stojí scéna zápasu na mužských toaletách, ktorá sa nakrúcala mesiac. Ukážkovo prevedená, nasnímaná a zostrihaná pasáž ponúka divákovi intenzívny filmový zážitok.

Hutnú atmosféru snímky ešte umocňuje hudba, ktorú skomponoval škótsky skladateľ Lorne Balfe. Je cítiť, že často spolupracuje s oscarovým skladateľom Hansom Zimmerom, pretože niektoré hudobné motívy vo filme výrazne pripomínajú hudbu z trilógie o Temnom rytierovi. Snímke to však neuškodilo. Balfe oproti ostatným dielom série využíva hudbu odlišným spôsobom. Aby vynikla autentickosť situácie, aj pri akčných scénach často volí celkom úsporné hudobné momenty. Na iných miestach zasa správne buduje napätie alebo hudbu necháva zvučne vyniknúť. Myslí pri tom aj na zachovanie klasickej melódie Mission Impossible, ktorá k filmu skrátka už neodmysliteľne patrí.

Šieste pokračovanie Mission Impossible ponúka veľkú dávku akcie zabalenú v kreatívnom a precíznom prevedení. Jednotlivé scény majú rýchly spád a tak si divák vôbec neuvedomí, že film má takmer dve a pol hodiny. Spomedzi všetkých dielov série je Fallout najdlhším zo všetkých, ale dá sa povedať, že aj tým najlepším, aký sa dal vidieť - a to nielen v rámci série, ale aj v žánri akčného filmu za posledné obdobie. Priaznivci adrenalínu a kvalitnej akcie, ktorým ulahodí aj občasná dávka humoru a zručná práca so žánrovými klišé, budú určite nadšení.

Martin Šenc

Foto/Zdroj: Z oficiálneho vizuálu filmu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame