Súčasná svetová literatúra: Paul Auster – Sunset Park

Súčasná svetová literatúra: Paul Auster – Sunset Park

Vysielame 21. 1. 2015 o 17.00

Paul Benjamin Auster (* 3. február 1947, Newark, New Jersey) debutoval ako básnik, ale presadil sa najmä ako románopisec a esejista. Je autorom prozaických kníh, kníh esejí, zbierok poézie a  filmových scenárov. Jeho knihy sú preložené do viac ako štyridsiatich svetových jazykov, čím sa zaraďuje k najprekladanejším autorom súčasnosti. V roku 2010 vydal významný román Sunset Park.


Ukážka z textu: „Potom sú tu vždy predmety, zabudnutý majetok, opustené veci. Už má niekoľko tisíc fotografií a v jeho rastúcom archíve sa nachádzajú fotky kníh, topánok a olejomalieb, klavírov a hriankovačov, bábik, čajových súprav a špinavých ponožiek, televízorov a stolných hier, večerných šiat a tenisových rakiet, pohoviek, hodvábnej bielizne, aplikačných pištolí, pripináčikov, plastových akčných figúrok, rúžov, pušiek, vyblednutých matracov, nožov a vidličiek, žetónov, zbierky známok... Netuší, prečo pociťuje potrebu robiť tie fotky. Vie, že je to zbytočná námaha, nikomu neprinesie úžitok, a predsa vždy, keď vojde do domu, cíti, že naňho veci volajú, prihovárajú sa mu hlasmi ľudí, ktorí tam už nie sú, žiadajú ho, aby sa na ne posledný raz pozrel, kým ich neodvezú...“ 


V pásme, ktoré napísal Patrik Oriešek, účinkujú Zuzana Kyzeková a Miroslav Trnavský. Redakčne a realizačne v roku 2015 pripravil Vladimír Hanuliak.




Autor textu a foto: Vladimír Hanuliak

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame