Majstri prekladu - Vladimír Reisel

Majstri prekladu - Vladimír Reisel

Vysielame 22.4 o 17:00

Narodil sa v remeselníckej rodine v Brodzanoch roku 1919. V rokoch 1937 – 1939 študoval na filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, neskôr pokračoval v štúdiu v Bratislave. V roku 1945 sa stal redaktorom denníka Pravda, pracoval na Ministerstve zahraničných vecí v Prahe a zároveň bol v rokoch 1945 – 1949 tiež atašé na veľvyslanectve v Paríži. Bol redaktorom v časopise Život, v rokoch 1960 – 1973 zástupcom šéfredaktora vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a v rokoch 1973 – 1987 bol šéfredaktorom časopisu Slovenské pohľady. V posledných rokoch žil v Bratislave.
Svoje prvé diela uverejňoval od roku 1935 v časopisoch Elán, Svojeť, Nové slovo, Slovenské smery, Slovenské pohľady a iné; knižne debutoval v roku 1939 zbierkou Vidím všetky dni a noci. Jeho tvorba bola výrazné ovplyvnená českou avantgardou a francúzskym surrealizmom. Prevládajú v nej motívy erotiky, detstva, smrti, sna, nostalgie a lásky. Neskôr sa jeho tvorba prispôsobila politickým pomerom v spoločnosti a skĺzla do schematizmu. Okrem básnickej tvorby sa venoval tiež literárnokritickej a publicistickej činnosti, no taktiež prekladal najmä z francúzskej literatúry - Guillaume Apollinaire, Paul Eluard, Paul Breton a i.  A jeho prekladová tvorba predstavuje trvalý vklad a prínos do slovenskej literatúry. Je autorom 19 zbierok pôvodnej poézie, 17 kníh prekladov poézie najmä z francúzštiny a ruštiny, ale aj zo španielčiny a gréčtiny a 4 kníh poézie pre deti a mládež. Spolupracoval tiež s rozhlasom, televíziou, divadlom i filmom.V pásme, ktoré pripravil Patrik Oriešek, účinkuje Alfréd Swan a v ukážkach Vladimír Reisel. Redakčne a realizačne pripravil Vladimír Hanuliak.



Ukážka z textu:

Ak si niekto myslí, že písať básne voľným veršom je cesta najmenšieho odporu, ukrutne sa mýli. Aby báseň písaná voľným veršom bola naozaj  básňou, na to treba byť majstrom. Báseň nie je iba inšpirácia, múza, ale i remeslo. A teda ako môže byť niekto remeselníkom, keď neovláda všetky odbory tohto remesla? Pochádzam z remeselníckej rodiny, a tak som sa usiloval osvojovať si dôkladne svoje básnické remeslo. Ak sa mi robota niekedy nepodarila, trápi ma to a zlorečím ako môj otec, keď mu pri nabíjaní spíc do kolesa niektorá praskla.
                                                                                                                        Vladimír Reisel




Galéria

reisel_v.jpg
Autor textu: Vladimír Hanuliak, Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame