Čítanie na pokračovanie – Margita Figuli: Tri gaštanové kone

Čítanie na pokračovanie – Margita Figuli: Tri gaštanové kone

Vysielame od 2. 10. – 6. 10. o 10.00h v Rádiu Devín.

Od pondelka 2. októbra až do konca týždňa sa v Čítaní na pokračovanie budeme venovať knihe významnej slovenskej spisovateľky, predstaviteľky slovenského naturizmu v próze – Margite Figuli. Budeme si čítať z jej lyrizovanej prózy Tri gaštanové kone, ktorá sa často označuje aj za rozprávku pre dospelých. Témou knihy je zápas dobra a zla. Autorka harmonicky rieši protikladnosti charakterov a života. Rozprávková harmónia je vykúpená mnohými strasťami a utrpením. V réžii Mileny Lukáčovej číta Ján Gallovič.

Kôň sa metal a hľadal záchranu. Hodil sa vše napravo a zas naľavo. Magdaléna ho už nevládala udržať a pustila remence. Kôň sa zahodil ponad ňu a vyvrátil z brázdy pluh. Magdaléna ostala ležať pod jeho bruchom, a stačil zásah kopytom, aby dokonala.

Vtedy som už vedel, čo mám robiť.

Aký som bol dlhý, pustil som sa dolu medzami. Kým som doletel, koňovi syčala na všetky strany z pysku krv. Ale Zápotočný ho ďalej mlátil a nedbal ani na to, v akom nebezpečenstve je jeho žena.

Kedykoľvek si na to spomeniem, zdá sa mi, že na tej oráčine vtedy, ako sa hovorí, stál sám Kristus, lebo bez jeho prítomnosti bolo by sa stalo niečo strašného.

úryvok z knihy

Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame