Organové koncerty pod pyramídou: Bernadetta Šuňavská (SK)

Organové koncerty pod pyramídou: Bernadetta Šuňavská (SK)

Nedeľa, 14. apríl 2024
10:30 Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu
, Mýtna 1, Bratislava
Priamy prenos v Rádiu Devín

Bernadetta Šuňavská (SK/DE)

Cyklus Organových koncertov pod pyramídou pokračuje recitálom nám známej interpretky. Bernadetta Šuňavská patrí k interpretačnej špičke aj v medzinárodnom kontexte. Kritikou aj poslucháčmi oceňovaná umelkyňa sa nám predstaví mimoriadnym dielom: Na koncerte zaznejú Goldbergove variácie Johanna Sebastiana Bacha. Klaviristi hovoria, že sú ako encyklopédia, ako myslieť a snívať na klavíri.

Po zaznení úvodných, klamlivo ľahkých tónov už naozaj nie je kam sa schovať – treba pokračovať až do konca, vo vyše hodinu trvajúcej virtuóznej klávesovej hudbe. A nielen to. Interpret musí oživiť niektoré z brilantných techník kontrapunktu, abstraktnej kontemplácie a hlbokého pátosu.

A predsa, napriek všetkým svojim náročným požiadavkám kolosu písaného pôvodne pre čembalo, hĺbka a rozsah diela poskytuje interpretovi úžasnú slobodu prejavu. Táto intímna a zároveň veľkolepá hudba aj po takmer troch storočiach stále povznáša ducha a hlboko sa dotýka najvnútornejšieho sveta človeka. Goldbergove variácie sa často hrajú veľmi odlišne (legendárna je nahrávka Glenna Goulda), v rôznych úpravách.

Tridsať Goldbergových variácií v úprave pre organ si môžete vypočuť v rámci Cyklu Organových koncertov pod pyramídou v podaní slovensko-nemeckej organistky Bernadetty Šuňavskej.

Vstup na koncert je voľný.

PROGRAM:

Béla Bartók (1881 – 1945)
Burleska, Sz. 47/3
Z denníka jednej muchy, Sz. 107/142
Slovenská ľudová pieseň, Sz. 39/8

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Goldbergove variácie, BWV 998

Foto/zdroj: Archív BŠ

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame