Začiatok marca bude patriť festivalu Saxophobia 2024

Začiatok marca bude patriť festivalu Saxophobia 2024
Začiatok marca bude v hlavnom meste už tradične patriť saxofónovej udalosti roka – festivalu SAXOPHOBIA BRATISLAVA. Popri majstrovských kurzoch prinesie 8. ročník aj dva verejné koncerty venované nie džezovej, ale klasickej hudbe na saxofónoch. Ako každý rok, Rádio Devín podujatie zaznamenáva a poslucháči si ho zo záznamu budú môcť vypočuť v našom vysielaní.

Galakoncert zahraničných lektorov sa bude už tradične konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v sobotu 2. marca. Účinkovať bude jedno z najlepších saxofónových kvartet na svete, Raschèr Saxophone Quartet v zložení Christine Rall, Elliot Riley, Andreas van Zoelen a Iria Garrido Meira a sólisti Harry White a Lev Pupis s klavírnym sprievodom Ladislava Fančoviča.

Veľkou raritou festivalu je vyše 80-členný saxofónový orchester, ktorý pod vedením dirigenta Andreasa van Zoelena priamo na kurzoch naskúša program na záverečný koncert v nedeľu 3. marca v Slovenskom rozhlase, kde odznie aj niekoľko premiér.

GALAKONCERT majstrov saxofónu
2.3.2024 o 19:00 hod
, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca

Koncert zahraničných lektorov majstrovských kurzov; zaznejú skladby pre naše publikum menej známych, ale aj známych autorov v úpravách pre saxofónové kvarteto, sólový saxofón s klavírom či saxofónové septeto a tiež originálne kompozície pre saxofóny, z ktorých viaceré boli venované práve účinkujúcim:

Raschèr Saxophone Quartet

· Christine Rall (Nemecko)

  • Elliot Riley (USA/Nemecko)
  • Andreas van Zoelen (Holandsko)
  • Iria Garrido Meira (Španielsko)

Harry White (USA/Švajčiarsko)
Lev Pupis
(Slovinsko)
Ladislav Fančovič
(Slovensko)


KONCERT 80-ČLENNÉHO SAXOFÓNOVÉHO ORCHESTRA

3.3.2024 o 19:00 hod
, Slovenský rozhlas, Štúdio 1

SAXOPHOBIA ORCHESTRA (SK, CZ, HU, DE, AT, ES, SI, NL, MK, USA, CN)

Dirigent: Andreas van Zoelen (NL)
Artia Saxophone Quartet
(CZ)
Légère Quartet
(CZ)
Pressburg Saxophone Quartet
(BY, SK)
Ventus Saxophone Quartet
(SK)
Kiril Stoyanov
(BG) – bicie nástroje

Orchester zložený z vyše 80-tich saxofonistov a jednej sady bicích nástrojov. Pod taktovkou Andreasa van Zoelena zaznejú skladby od J. S. Bacha, L. van Beethovena, H. Berlioza, M. P. Musorgského, G. Kastnera a E. Suchoňa v úpravách pre saxofónový orchester. Program doplnia skladby od Philipa Glassa, Thierryho Escaicha a Jérôma Naulaisa v interpretácii troch rôznych saxofónových kvartet. V slovenskej premiére odznejú kompozície od Viliama Gräffingera a Jevgenija Iršaia v podaní Pressburg Saxophone Quartet.


Hlavný organizátor: Spoločnosť priateľov dobrej hudby o. z.
Spoluorganizátor: RTVS
Hlavný partner: Fond na podporu umenia

Foto/zdroj: TS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame