Koncert Rezidenčného súboru Rádia Devín – Quasars Ensemble

Koncert Rezidenčného súboru Rádia Devín – Quasars Ensemble

Streda, 15. november / 19:00 Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu

Andrej Volkonskij portrét skladateľa

Koncert pri príležitosti nedožitých 90. narodenín skladateľa a čembalistu Andreja Volkonského.

Ďalší z koncertov rezidenčného súboru prináša zaujímavé spojenia intímnej vokálnej aj inštrumentálnej hudby. Krehké Piesne na texty starých japonských básnikov Ivana Paríka a rovnako nevšedných Päť piesní na čínsku poéziu Mira Bázlika sa prelínajú s komornými dielami – pre nás stále neznámeho a o to zaujímavejšieho autora – Andreja Volkonského.

Potomok ruskej aristokratickej kniežacej rodiny v exile, sa narodil v Ženeve v roku 1933. Ako dieťa Volkonskij hrával svoje improvizácie Sergejovi Rachmaninovovi. Študoval hru na klavíri v Ženeve u Johnnyho Auberta aj legendárneho Dinu Lipattiho.

Rodina Volkonských sa v roku 1947 presídlila do Moskvy. Tam v 50. rokoch študoval na Moskovskom konzervatóriu pod vedením Jurija Šaporina a v roku 1956 začal Volkonskij kariéru čembistu. Bol priekopníkom interpretácie starej hudby, ktorá sa v ZSSR dovtedy nehrala. V roku 1965 založil súbor starej hudby s názvom „The Ensemble Madrigal“. A bol jedným z prvých sovietskych skladateľov, ktorí začali experimentovať s dvanásťtónovými a technikami a serializmom. Raným dielom v tomto štýle bola jeho klavírna suita Musica Stricta, ktorá zaznie aj na koncerte Quasars Ensemble.

Koncert Rezidenčného súboru Rádia Devín Quasars Ensemble a Evy Šuškovej sa koná 15. novembra v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu o 19-tej hodine. V zázname si ho môžete vypočuť aj v Koncertnom Rádiu Devín.

Program:

Andrej Volkonskij (1933-2008) – Musica stricta (slovenská premiéra)
Ivan Parík (1936-2005) – Dve Piesne na texty starých japonských básnikov
Andrej Volkonskij (1933-2008) – Sonáta pre violu a klavír
Miro Bázlik (1931) – Päť piesní na čínsku poéziu
Andrej Volkonskij (1933-2008) – Suita zrkadiel (slovenská premiéra)

Účinkujú:

Quasars Ensemble

Ivan Buffa, dirigent, klavír
Eva Šušková, spev
Marek Štrbák, organ
Jacob Kellermann, gitara

Koncert z verejných zdrojov podporil hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia. S finančnou podporou Hudobného fondu a SOZA.

Foto/zdroj: Quasars Ensemble

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame