Folkfórum_live: Petr Linhart & Hmlisto

Folkfórum_live: Petr Linhart & Hmlisto
Na štvrtom tohtoročnom koncerte FOLKFÓRUM_LIVE predstavia svoj aktuálny koncertný repertoár významné osobnosti českej a slovenskej nezávislej scény, legenda českého folku, pesničkár PETR LINHART a slovenská postfolková skupina HMLISTO. Čerstvých držiteľov hudobnej ceny Radio Head Awards v kategórii folk za ich spoločný hudobný projekt ČESKOSLOVENSKÁ, uvidíme naživo v samostatnom aj v spoločnom programe.

Dvojkoncert FOLKFÓRUM_LIVE sa uskutoční v Komornom štúdiu SRo v Bratislave 8. decembra o 19:00h. Vstup je voľný. Koncert Folkfórum_live vysiela v priamom prenose Rádio Devín.

Hmlisto, hudobné duo Veroniky a Jána Kickovcov z horskej samoty pod Vtáčnikom, ktoré na seba upozornilo pred tromi rokmi nevšednou nahrávkou Ozveny lazov (Galén, 2020), albumom, v ktorom sa súčasné pesničkárstvo prelína s autentickým karpatským folklórom a s rockovou hudbou. Hmlisto vzniklo v roku 2018 pri práci na albume Na druhom brehu, kedy si hlavní protagonisti uvedomili, že ich hudobný aj významový posun v tvorbe je od pôvodného dua Horana a syn natoľko vzdialený, že si to žiada zmenu aj v názve. Autorom hudby a všetkých aranžmánov nových skladieb dua Hmlisto je Ján Kicko. Nové hudobné smerovanie dvojice pod hlavičkou HMLISTO ponúka pestrý repertoár autorských piesní oscilujúcich medzi folkrockom, world music a ľudovou hudbou.


8A6A0746-1024x641.jpg hmlisto.jpg

Petr Linhart je úspešný pražský pesničkár, nahral štyri autorské albumy, za ktoré bol trikrát nominovaný na českú cenu Anděl v kategórii folk. Vo svojich piesňových príbehoch sa venuje predovšetkým poetike krajiny česko-nemeckého pomedzia, Sudetám. V rokoch 1979-1981 pôsobil v kapele Listy, neskôr v slávnej skupine Járy Ježka Čp. 8 a v druhej polovici 80. rokov, spolu s Radimom Prokopom a Pavlom Ullmanom, založil skupinu Majerovy brzdové tabulky, v ktorej dodnes účinkuje (tiež Andrea Landovská, Vít Kahle a Antonín Bernard). Spolupracoval aj s kapelou Bonsai a ako textár sa podieľal aj na albume Jana Spáleného & ASPM – Zpráva odeslána (2010). Ďalej spolupracoval s Františkom Segradom - CD V paralelním vesmíru (2017), s Lenkou Novou na albumoch Čtyřicítka (2016) a Dopisy (2020). V súčasnosti Petr Linhart vystupuje sám, alebo s gitarovým doprovodom Josefa Štěpánka. V poslednom čase vystupuje aj so slovenským duom Hmlisto.


dsc_6685.jpg linhart.jpg

PETR LINHART & HMLISTO - „Československá“ je album, kde sa tieto na prvý pohľad vzdialené a predsa nejakým spôsobom blízke svety stretnú. Tento ich spoločný hudobný titul bol ocenený prestížnou hudobnou cenou Radio Head Awards v kategórii folk, ako najlepší folkový album roku 2022.

images.jpg RHA.jpg

Foto/zdroj: RD / archív interpretov

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame