Operné Rádio Devín: Italo Montemezzi / L´amore dei tre re

Operné Rádio Devín: Italo Montemezzi / L´amore dei tre re

Vysielame v sobotu 17. 2. o 19:30 v RD.

Italo Montemezzi (1875-1952): L´amore dei tre re (Láska troch kráľov), opera v troch dejstvách

libreto Sem Benelli

V Opernom Rádiu Devín máme tentoraz pre poslucháčov pripravený záznam z milánskej La Scaly. Na programe je dielo pre nás nie veľmi známeho autora – Itala Montemezziho. Absolvent milánskeho konzervatória skomponoval celkovo 9 hudobno-dramatických titulov, cestu do sveta mu otvorila práve opera L´amore dei tre re. Mala premiéru v La Scale 10. apríla 1913.

Zožala síce rozporuplné ohlasy, ale rýchlo si získala medzinárodný úspech, najmä v Spojených štátoch, kde sa stala súčasťou repertoáru na niekoľko desaťročí. Americká premiéra sa konala v Metropolitnej opere 14. marca 1918 v hlavných úlohách s Enricom Carusom, Claudiou Muziou a Pasqualem Amatom.

Po druhej svetovej vojne titul upadol do zabudnutia. Autorov najznámejší a predsa zriedkavo uvádzaný titul zaznie v Rádiu Devín v zázname z predstavenia, ktoré sa konalo 28. októbra 2023.

Libreto v talianskom jazyku napísal dramatik Sem Benelli, podľa svojej rovnomennej hry. Tragédia odohrávajúca sa v stredovekom Taliansku rozpráva príbeh slepého kráľa Archibalda, ktorý pristihne ženu svojho syna Manfreda, krásnu Fioru, s jej milencom Avitom, uškrtí ju a potrie jej pery jedom. Nezahynie však len Fiorin milenec, ale aj kráľov syn Manfredo, ktorý ju pobozkal tiež.

Montemezzi bol jeho súčasníkmi obdivovaný, že dokázal spojiť tradičnú taliansku lyriku s wagnerovským prístupom ku zvuku orchestra, s inštrumentálnou farebnosťou ovplyvnenou dielami Claudea Debussyho. A práve hudba veľmi dobre podporuje dramatické i romantické momenty deja. Bohatý zvuk orchestra vykresľujúce vášeň kontrastujú so snovým až transcendentálnym svetom v lyrických miestach.

Sprevádzať nás bude redaktor Ján Dúbravský.

Foto/zdroj: lascala.tv

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame