Operné Rádio Devín: György Ligeti – Le Grand Macabre

Operné Rádio Devín: György Ligeti – Le Grand Macabre

Sobota, 11. november o 19:00, priamy prenos z Viedenskej štátnej opery

György Ligeti (1923-2006): Le Grand Macabre, opera v dvoch dejstvách

Libreto: Michael Meschke

Tento rok si pripomíname 100. výročie narodenia Györgya Ligetiho, jedného z najvýznamnejších autorov avantgardnej hudby. Najbližšie Operné Rádio Devín bude patriť jeho „anti-opere" Le Grand Macabre, ktorá mala premiéru v roku 1978.

Predpovedané armagedony vo všeobecnosti sklamú. Vo svojej jedinej opere Le Grand Macabre vytvoril Ligeti veľké, diskurzívne svetové divadlo, v ktorom je odkrytý človek so všetkými jeho pudmi a slabosťami. A je príčinou ničoho menšieho ako blížiacej sa apokalypsy. Do imaginárnej, skorumpovanej krajiny mlieka a medu – Breughellandu, územia obžerstva, opilstva a chlípnosti – jedného dňa prichádza Smrť, inak známa ako Nekrotzar, aby oznámil blížiacu sa skazu sveta a márnomyseľného ľudstva. Opera nešokuje iba drsnými, hororovými a perverznými obrazmi, ale aj svojím hudobným jazykom, ktorý spoluvytvárajú – okrem klasických nástrojov – aj úplne nečakané inštrumenty ako automobilové klaksóny, domový zvonček, vrecko, podnos s riadom, kuchynská panvica či pištoľ.

Absurdný, miestami surrealistický príbeh je na jednej strane plný násilia. V závere je však všetko zlo porazené a končí sa slovami: „Lúčte sa, priatelia, vo veselosti. Lúčime sa!"

Ponúkame vám nové naštudovanie Viedenskej štátnej opery. Dirigentom je Pablo Heras Casado. Sólistami sú Gerhard Siegel, Georg Nigl, Marina Prudenskaja, Xavier Sabata, Sarah Aristidou a ďalší. Operou vás bude sprevádzať Ján Dúbravský.

Le Grand Macabre_9529_ARISTIDOU_NIGL_SIEGL_ENSEMBLE (c) Michael Poehn.jpg
Le Grand Macabre_8357 (c) Michael Poehn.jpg
Le Grand Macabre_Z9C2233_NIGL (c) Michael Poehn.jpg
Le Grand Macabre_Z9C2022_SIGNORET_NAZAROVA_ENSEMBLE (c) Michael Poehn.jpg

Foto/zdroj: Michael Poehn / wiener-staatsoper.at

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame