Album týždňa: Nick Cave a Warren Ellis - Carnage (2021)

Album týždňa: Nick Cave a Warren Ellis - Carnage (2021)
15. - 19. 4. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Vo februári 2021 vyšiel pozoruhodný spoločný album Nicka Cavea a Warrena Ellisa, dlhoročných spolupracovníkov z kapiel Nick Cave and the Bad Seeds a Grinderman. Okrem hudby pre film to bol ich prvý hudobný projekt vo dvojici. Čiastočne to spôsobila aj pandémia, počas ktorej, iba v priebehu niekoľkých týždňov, nahrávka vznikla. Ako spomína Warren Ellis, 8 piesní napísali v zápale tvorivej energie počas necelých troch dní.

CD s názvom „Carnage“ zožalo v odbornej verejnosti tzv. univerzálne uznanie, na webovej stránke Metacritic sa stalo Albumom roka 2021. Oproti predchádzajúcemu albumu Ghosteen, ktorého nálady zrkadlili tragickú smrť Nickovho pätnásťročného syna Arthura, nájdeme na novšej nahrávke širšiu paletu emócií. Smrť, smútok a strata stále rezonujú, no cítime tu menej rezignácie a viac „vôle k životu“. Na kraji cesty stojí rohatý tvor z podsvetia, no je tu aj nebeská brána. Tiež veľa lásky. „Táto pieseň je ako dažďový mrak, ktorý krúži nad mojou hlavou. Už opäť prichádza. Je to len láska s trochou dažďa.“

Piesne Nicka Cavea nezvykneme počúvať vtedy, keď si chceme zdvihnúť náladu. No ak máte odvahu ponoriť sa do hĺbky oceánu, ktorým je ľudské srdce, tak „Carnage“ bude pre vás katarzným zážitkom. Aj s rizikom, že na chvíľu sa vypnú všetky svetlá.

Autorka textu: Karin Rumanová


Foto/zdroj: Nick Cave a Warren Ellis - Carnage / wikimedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame