Album týždňa: Malé zuby „Pouta“ (2023)

Album týždňa: Malé zuby „Pouta“ (2023)

11. 3. - 15. 3. 2024 / Ladenie 9:07, 15:02

Pražská skupina Zuby nehty je na českej alternatívnej hudobnej scéne v rôznych verziách a pod rôznymi názvami prítomná už od začiatku 80. rokov. Najprv ako Plyn, neskôr Dybbuk, od roku 1987 už ako Zuby nehty. Kapela menila meno i obsadenie, dokonca si dala pár rokov pauzu. Vydala do 10 štúdiových albumov, ktoré sa kvôli zmenám názvu nedajú presne spočítať, odohrala nespočetne veľa koncertov doma, po celej Európe a aj v Amerike a tak trochu sa stala legendou.

Pri neustále sa meniacej zostave nikoho neprekvapí, že kapela existuje aj v zostave komornej, teda ako trio (niekedy dokonca duo). Pod menom Malé zuby vydala v minulom roku album „Pouta“, za ktorým stojí autorská a spevácka dvojica Marka Míková (klavír) a Pavla Jonssonová (basgitara). Na bicích a trúbke zostavu dopĺňa Jana Kaplanová.

Marka o názve CD prezradila: “Pouta jsou o tom, co nás spojuje. Ať už chceme, nebo ne, jsou mezi námi vztahy a pouta, protože nežijeme na světě sami. A přes to, že to často není lehký, člověk za to cítí vděčnost.“ Osobitý rukopis, ľahko rozpoznateľný, ak ste hudbu tejto kapely už niekedy počúvali, ostáva zachovaný. Poetika „Zubov“, ktorá spája zdanlivo nespojiteľné – vážne texty s miestami až absurdne veselou hudbou – je ťažko opísateľná, treba ju počuť. Môžete to s nami skúsiť v rubrike Album týždňa.
Foto/zdroj: z obalu albumu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame