Smrť za mrežami

Smrť za mrežami

Osudy obyčajných ľudí, ktorí svedomie a česť povýšili nad život v neslobode.
Príbehy skutočných elít slovenského národa, ktorých spájala viera v Boha.
17-dielny cyklus, ktorý vznikol podľa  knihy Veroniky Lagovej a kol. - Smrť za mrežami

1.4.2015  17:00-17:30 (repríza)

Smrť za mrežami -  Tajomstvá slečny z Búrov 

Hraný dokument o Emme  Olbrichovej
Autorka: Elena Antalová
Dramaturgia a réžia: Pavol Smolík
 
Emma Olbrichová, krásna Viedenčanka, ktorá trávila roky svojej mladosti u svojho príbuzného, búranského dekana Karola Michala Nečesálka. Čo túto dievčinu nevšedného zjavu doviedlo do nespočetného zástupu obetí československej totality? Emma Olbrichová kráčala za hlasom slobody, ktorú považovala za najväčší dar. Preto sa rozhodla pomôcť skupine kňazov pri ich úteku za hranice: a preto sama o slobodu prišla. Neľudské pomery za múrmi väzení ju priviedli až na samotný vrchol martýria, keď okradnutá o milovanú slobodu prehrala boj so smrteľnou nemocou.


2.4.2015   17:00-17:30
(repríza)


Smrť za mrežami -  Horalka z novobanských lazov  
Hraný dokument o  Márii Tencerovej
Autorka: Elena Antalová
Dramaturgia a réžia: Pavol Smolík

Mária  Tencerová, dievča z chudobných  pomerov, sa vydalo za Michala Tencera. Život pri Novej Bani, hoci bol poznačený biedou, sľuboval tomuto mladému páru – zvlášť, keď do rodiny pribudli deti – šťastné dni. Rodinu však  kruto rozdelila štátna moc: matku  rodiny Máriu obvinili, že pomáhala ukrývať pre republiku nebezpečných kňazov, lazaristov  Ľudovíta Orješka a Rudolfa Púchovského. Mária prežívala nekonečné týždne vo väzenských barakoch, v ktorých zhromažďovali „nepriateľky štátu“ spolu so skutočnými  kriminálničkami. Zomrela v jednej z pražských väzníc.


3.4.2015  17:00-17:30 (repríza)

Smrť za mrežami -   Neodoslané listy sestry Barbory
Hraný dokument o  Kristíne Ševčíkovej – Ševčekovej
Autorka: Elena Antalová
Dramaturgia a réžia: Pavol Smolík

Nielen kňazi sa ocitali na čele slovenského katolíckeho disentu. Ľudsky komplikované okolnosti, ale najmä osobná statočnosť neraz priviedli k hrdinským činom aj ďalších ľudí. Patrí medzi nich aj Kristína Ševčíková-Ševčeková, rehoľným menom sestra Barbora. Pred súd sa dostala spolu s dnes už blahoslavenou sestrou Zdenkou (civilným menom Cecíliou Schelingovou) a ďalšou početnou skupinou rehoľných sestier. Niektoré z nich mali ako zdravotné sestry dopomôcť pri úteku prenasledovaného kňaza, doktora Štefana Koštiala, počas jeho hospitalizácie v nemocnici. Policajné metódy zlomili zdravie aj tým najtvrdším mužom – ako ich potom mohli znášať krehké, vyľakané sestry?! Ani Kristína nevydržala: koncom šesťdesiatych rokov zomrela v Bratislave na následky dlhoročného teroru.

3.4. 2015 18:30-19:00
(repríza)

Smrť za mrežami -  Zradil som svojho majstra  
Hraný dokument o Štefanovi  Bačovi
Autorka: Elena Antalová
Dramaturgia a réžia: Pavol Smolík

Štefan Bača, farár z Vikartoviec, bol jedným z množstva slovenských kňazov, ktorí v časoch totalitného útlaku považovali za svoju prvoradú povinnosť ostať vernými pravde, a tak v zložitých časoch uchrániť svojich farníkov pred absolútnou názorovou dezorientáciou. Takýmto postojom podal svojmu okoliu ojedinelé svedectvo statočnosti. Prisluhovači režimu ho však napokon pod obrovským tlakom násilia donútili krivo svedčiť práve proti človekovi, ktorého si najviac vážil: proti biskupovi Vojtaššákovi, do jurisdikcie ktorého Bačova farnosť patrila. Nikdy však nezlomili jeho nádej zakotvenú v hlbokej viere v Božie odpustenie.

Autor: Pavol Smolík, Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame