Stratení v čase – Samuel Šikeť

Stratení v čase – Samuel Šikeť

Vysielame v nedeľu 23. júna 2017 o 18.00 hod.

Samka Šikeťa z Pukanca označuje spisovateľ a novinár Eugend Gindl s láskou a uznaním ako Globetrottera, teda šliapača zemegule. O jeho osude píše v pripravovanej knihe Svetobežník bez pasu, ktorú si budeme môcť čoskoro prečítať.
Samuel Šikeť sa narodil 7. augusta 1863 v Pukanci rodičom Michalovi Šikeťovi a Kataríne rodenej Záhorskej a vyučil sa za debnára. V roku 1882 sa vydal na cesty. Nie ako tovariš, ale ako človek, ktorý chce vedieť o našom svete viac. Za dvadsať rokov precestoval všetky obývané svetadiely, prešiel takmer štvrť milióna kilometrov. Zomrel za nevyjasnených okolností 13. januára 1902 v Afrike, v dnešnej Tanzánii. Zostalo po ňom desať listov a jedna pohľadnicu a fascinujúci príbeh, ktorý očaruje svojou jednoduchosťou. Samko cestoval, aby poznával malých a ponížených a odhaľoval politické hry mocných. Zarábal si na cesty vlastnou prácou, učil sa jazyky a písal do novín. V ďalšom diele cyklu Stratení v čase sa, ktorý pripravila autorka Ivica Ruttkayová, sa v nedeľu 23.7. o 18.00 dozvieme o jeho príbehu viac. Budeme počuť rozprávanie autora pripravovanej knihy Eugena Gindla, vydavateľa Olega Pastiera a Ladislava Kováčika zo Spoločnosti priateľov cestovateľa Samuela Šikeťa a pukanskej histórie ako aj mladého cestovateľa Tomáša Brisudu.

Stratení v čase
V desaťdielnom cykle umeleckých dokumentov Rádio Devín predstavuje osobnosti, ktoré nepoznáme a mali by sme ich poznať. Ide o životné príbehy, ktoré sú súčasťou našej spoločnej histórie, príbehy ľudí, ktorí svojou originalitou a talentom prispeli k utváraniu hodnôt, ktoré sú stále inšpiratívne. Často sa však, vďaka politickej situácii a dobe, akoby stratili v čase. Vďaka spomienkam a novým výskumom vieme dnes ich stopy opäť nájsť.

Archív odvysielaných relácií nájdete tu.


Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame