Rozhlasové hry na víkend

Rozhlasové hry na víkend

Literárne a dramatické Rádio Devín prináša do vysielania tie najlepšie archívne rozhlasové hry, adaptácie divadelných hier či dramatizácie prózy. Aj tento týždeň sa v piatok, sobotu a nedeľu môžete tešiť na kvalitu, ktorú overil čas:

Piatok 21.00 – Honoré de Balzac: Stratené ilúzie / 1.časť

Jedno z najznámejších autorových diel, ktoré napísal v rokoch 1837 – 1843 je považované za dobové svedectvo spoločensko-politickej situácie vo Francúzsku v období Reštaurácie. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Jozef Kroner, Pavol Mikulík, Ľubo Roman, Viera Topinková, Emília Vášáryová, František Dibarbora, Karol Machata, Zora Kolínska, Naďa Kotršová a ďalší.
Druhú časť si môžete vypočuť opäť o týždeň v rovnakom čase.
Premiéra: 1977

Sobota 13.04 – Michaela Zakuťanská: Dospelým neprístupné

Rozhlasová hra pre celú rodinu – štyria spolužiaci sa rozhodnú vyhlásiť boj všetkým, ktorí nerozumejú tomu, čo momentálne zažívajú. Súčasná hra pre mládež o bežnom priateľstve, bežnej láske a bežných chaotických pocitoch medzi detstvom a dospelosťou. Účinkujú: Judit Bárdos, Rebeka Poláková, Peter Brajerčík, Ondrej Kaprálik. Réžia: Milena Lukáčová
Premiéra: 2014

Nedeľa 21.00 – Peter Kováčik: Krčma pod zeleným stromom

Upravil: Peter Kováčik. Kováčikova hra je poetická preto, že takýmto spôsobom symbolizuje, naznačuje zmysel života. Ak by sme v tejto hre mali nájsť jej podstatu a viacznačnosť, mohli by sme povedať, že tu ide o metaforu ľudskej biedy. K tomuto pomenovaniu nás vedie jednoduchá skutočnosť, že totiž jej postavy, akokoľvek odlišné, akokoľvek vyostrené do protikladov, tvoria napokon jeden jediný celok, obraz ľudského utrpenia, biedy.
Účinkujú: Mária Schlosserová, Oľga Šalagová, Ľubo Roman, Vlado Můller, Július Vašek, Andrej Hric, Zoro Laurinc, František Kovár a ďalší. Réžia: Vladimír Rusko
Premiéra: 1989

Vysielame: 16., 17. – 18. júna. Príjemné počúvanie.

Galéria

RH3.jpg
Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame