Rozhlasové hry v Rádiu Devín

Rozhlasové hry v Rádiu Devín
Vysielame každú nedeľu o 21:00

27.3. CORNEILE - CID

Hrdinovia tejto veľkej klasickej drámy sú vedení potrebou naplnenia imperatívu rodinnej cti a vernosti kráľovi, pred individuálnymi túžbami či láskou. Rozpor medzi týmito dvomi prístupmi k životu sa pre autora stáva zdrojom silného konfliktu, ktorý v hre rieši s eleganciou a virtuozitou jemu vlastnou.

Rozhlasovú adaptáciu jednej z najväčších klasicistických drám, autora Pierra Corneilla, podľa prekladu Petra Štilichu a Štefana Povchaniča pre rozhlas upravil a režijne naštudoval Vladimír Rusko v roku 1998. V hereckom obsadení budete môcť počuť Dušana Jamricha, Michaelu Čobejovú, či Karola Machatu,

3.4. F.S.Fitzgerald - VEĽKÝ GATSBY
Svetoznáme dielo amerického spisovateľa Francisa Scotta Fitzgeralda, ktoré koncom dvadsiatych rokov minulého storočia odzrkadľovalo mýtus o "americkom sne", patrí dnes už ku klasickým míľnikom modernej americkej, ale aj svetovej literatúry.

Autorom rozhlasovej dramatizácie, ktorú v repríze uvádzame, je Ján Vilikovský a naštudoval ju v roku 1993 režisér Ľubomír Holčík s hercami východoslovenských divadiel: Jožkom Úradníkom, Petrom Raševom, či Táňou Radeva.

10.4. Štepka: MATERSKÉ ZNAMIENKO
Rozhlasová adaptácia 29. hry Stanislava Štepku Materské znamienko mala svoju divadelnú premiéru v Radošinskom naivnom divadle v roku 1995. Autor ju v podtitule označil ako smutnú frašku o veselej príhode v dome nad mestom. Štepkov láskavý humor otvára srdcia, aby nám umožnil ľahšie prijať výsmech našej vlastnosti - ľahko a nezodpovedne podliehať zdedeným vzorom správania.

Hudbu k hre skomponovala Ján Melkovič, texty piesní napísal Stanislav Štepka, ktorý hrá i v hlavnej úlohe. Spoluúčinkujú: Soňa Norisová, Mojmír Caban, Lenka Barilíková, Ľudmila Trenklerová, František Rehák, Kamil Mikulčík, Richard Felix a Eva Sakálová. Rozhlasovú verziu režírovala Táňa Tadlánková.

17.4. F.Werfel - STRETNUTIE ABITURIENTOV

Známy nemecký autor Franz Werfel, ktorého rozhlasovú adaptáciu románu podľa prekladu Bohumila Černíka pripravil Ján Vdovják, v ňom na pozadí vyšetrovania závažného trestného činu analyzuje problém individuálnej viny a zodpovednosti za jej dôsledky.

V réžii Milana Semíka v hlavných úlohách účinkujú: Gustáv Valach, Ľubo Roman, Karol Machata, Emil Horváth ml., Jozef Šimonovič, Mária Prechovská, František Zvarík, Martin Gregor, Magda Vášáryová, Božidara Turzonovová, Eduard Bindas a ďalší.

24.4 W.Shakespeare: OKO ZA OKO
Rozhlasovú apdatácia Shakespearovej hry z roku 1962 uvádzame deň po 400-om výročí úmrtia tohto geniálneho a významom tvorby nikdy neprekonaného dramatika Williama Shakespeara. Archívna verzia predstavuje jedinečnú ukážku dobovej rozhlasovej realizácie, ktorá bola v mnohých ohľadoch jednoduchšia ako súčasná podoba rozhlasových hier, ale bola zároveň iným spôsobom dramatickejšia a možno aj plnšia v rozmachu hereckej kreácie i citového zafarbenia.

Hra najvýznamnejšieho svetového dramatika, ktorú môžeme označiť ako trpkú komédiu, dala priestor celej garnitúre vynikajúcich slovenských hercov, ktorých hlas i herecký výkon zachoval Slovenský rozhlas v autentickej umeleckej podobe.
Hru podľa prekladu Stanislava Blaha pre rozhlas upravil Ladislav Čavojský v réžii Mikuláša Bugára.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame