Rubikon

Rubikon

Mercedes Benz - Historická revue v dvoch častiach je dielo napísané na objednávku Činohry Slovenského národného divadla. Inscenácia si okamžite po januárovej premiére získala oprávnenú pozornosť a uznanie kritiky. Autorom je svetoznámy maďarský postmoderný spisovateľ, pokračovateľ aristokratického rodu Péter Esterházy, ktorého vzťah k nášmu stredoeurópskemu priestoru a k Slovensku bol veľmi blízky. Kultúrne sa cítil byť jeho súčasťou. Premiéry hry sa už bohužiaľ nedožil, pretože jeho životný príbeh sa po ťažkej chorobe uzavrel 14.júla 2016.

Jeho hra Mercedes Benz je spoveďou, autentickým príbehom, fikciou a vyznaním. Tém, ktorých ponúka je veľa, ale v programe Rubikon budem počuť hovoriť dramaturga Petra Kováča, režiséra Romana Poláka, hercov tejto inscenácie Dušana Jamricha a Martina Hubu, ako aj divadelnú kritičku Zuzanu Uličiansku predovšetkým o dvoch líniách. Je to prítomnosť aristokratického rodu Esteházyovcov v našich dejinách a línia vzťahu otca a syna. Vzťahu, ktorý bol v prípade spisovateľa Pétera Esterházyho vyjadrený v románe Harmonia Caelestis a následne v románe Opravené vydanie. V prvom vyjadruje lásku k otcovi a v druhom zdesenie po odhalení otcovej spolupráce s tajnou službou. V programe Rubikon zaznie aj to, že divadelná hra Mercedes Benz je umeleckým uzavretím tohto vzťahu a to pre mnohých nečakaným spôsobom. Zostáva nezodpovedateľnou otázkou, ako by autor sám prijal svetovú premiéru hry Mercedes Benz v Bratislave, my však po jej vzhliadnutí vieme, že obohatila náš spôsob rozmýšľania o minulosti a budúcnosti strednej Európy a o jej zložitej prítomnosti, ktorú žijeme.

Počúvať program Rubikon v nedeľu 12.2. o 8:30 vás pozýva redaktorka Ivica Ruttkayová. Na príprave spolupracovali herec Alfréd Swan a zvukový majster Rudolf Fritzman.

Galéria

Peter Estreházy.jpg
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame