Newyorčanky

Newyorčanky

Alena Sabuchová pripravila projekt o kreatívnych ženách, ktoré zlákal New York. Mesto mnohých tvárí, príbehov a splnených snov ich prijalo a ony môžu naplno rozvíjať svoje schopnosti a talent. Alebo žeby to nebolo vždy až také jednoduché? Šesť Sloveniek, žijúcich a pracujúcich vo Veľkom Jablku vám každý deň vyrozpráva svoj príbeh. O umení, láske aj lekciách, ktoré im hlavné mesto sveta pripravilo. Už v pondelok 5.septembra o 15:40 začíname s prvou - reštaurátorkou fotografie Jankou Križanovou.

krizanova na FB.jpg
Foto: archív - J. Križanová
Vie veľa o konzervovaní fotografie a váži si ľudí, ktorí o tom vedia ešte viac. V New Yorku sa mnohému naučila, okrem iného aj pokore.
Janka Križanová absolvovala trojročnú stáž ako vedecká štipendistka (Reseach Scholar) na Oddelení konzervovania fotografie v Metropolitnom múzeu v New Yorku. Pred odchodom pracovala do roku 2013 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde učila konzervovanie fotografie a historické fotografické techniky. Na tejto škole získala v roku 2005 najprv bakalársky titul v reštaurovaní maľby a v roku 2008 magisterský titul v reštaurovaní papiera. V roku 2013 obhájila doktorskú prácu s názvom Kolorovaná fotografia: História, Identifikácia a výskum. Hlavnou témou vedeckej práce v The MET je technologická analýza tvorby Diane Arbus, jednej z najvýznamnejších amerických fotografiek 20. storočia. Po odovzdaní projektu v The MET sa na konci augusta vrátila na Slovensko, kde bude na VŠVU pokračovať v rozvíjaní programu konzervovania a reštaurovania fotografie.

Vysielame 6.9. o 15:45

katarina kocses foto.jpg
Foto: archív - K. Hybenová

Z právničky sa stala zakladateľkou magazínu o Bushwicku. Hľadala samu seba, no v New Yorku našla ešte oveľa viac. Katarína Hybenová - Kocses má 33 rokov a narodila sa v Poprade. Študovala na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe a dva roky pracovala pre americkú advokátsku kanceláriu s pobočkou v Prahe.Titul master - in - law degree získala už na Fordham University School of Law v New Yorku. Po absolvovaní sa presťahovala do brooklynskej štvrte Bushwick, kde založila online magazín a spravodajský portál o Bushwicku s názvom Bushwick Daily. Po šiestich rokoch sa teší z viac ako štvrť milióna čitateľov mesačne, rovnako aj z ocenení, ktoré získala za fotografie a články. Od februára pôsobí aj ako šéfredaktorka spravodajského portálu QNS, ktorý publikuje správy z newyorskej časti Queens. Momentálne píše knihu o svojom prvom roku v Bushwicku. Je vydatá za amerického umelca, ktorý vystupuje pod menom Kenny Colors. Majú štyri mačky.

Vysielame 7.9. o 15:45

1412765_520907381335136_644839398_o.jpeg
Foto: Mike Bradley

V New Yorku našla všetko - slobodu v tvorbe, priestor pre kariéru herečky a miesto, kde je spokojná ona aj jej rodina. Katarina Vizina sa narodila a vyrastala v Bratislave. Po gymnáziu absolvovala Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, odbor muzikálové herectvo a vzápätí bola prijatá na postgraduálne štúdium herectva na Brooklyn College v New Yorku. Na konci prvého ročníka štúdia na Brooklyn College bola ocenená Cenou za výrazný prínos divadlu a ponúkli jej odbornú asistentúru v predmete Úvod do herectva. Od ukončenia štúdia spolupracuje ako herečka hlavne s avantgardnými divadlami newyorskej downtown scény. V roku 2014 ju režisér Henry Akon požiadal, aby skoncipovala a zároveň účinkovala v sprievodnom kabaretnom programe divadelnej hry Václava Havla "Prase" (The Pig, or Václav Havel's Hunt for a Pig), produkovanej na Off - Broadwayi. Jej spev v češtine mal výborný ohlas a poskytol Kataríne možnosť vystúpiť s českými a slovenskými piesňami neskôr i v ďalších kultúrnych priestoroch. So svojím manželom, trombonistom Gregom a ich tromi synmi žijú v Astorii v mestskej časti Queens.

Vysielame 12.9. o 15:45

andrea valcuha foto (2).jpg
Foto: archív A.Valčuha-Levrincová

Andrea Valčuha - Levrincová
je rodáčkou zo Svitu. Do USA odišla po absolvovaní Pedagogickej Fakulty UPJŠ v Prešove. Spolu so svojou rodinou žije v Belleville, New Jersey, kde si pred 11 rokmi otvorila svoju hudobnú školu s názvom Little Notes.Taktiež vyučuje slovenský jazyk v Slovenskej škole v mestskej časti Astoria v New Yorku. Keďže pracuje s mládežou, rada si vymýšľa a organizuje projekty, ktoré spájajú mladých ľudí obidvoch krajín - Slovenska a USA. Slovensko je stále jej domovom, nevylučuje, že sa tam jedného dňa vráti. Veľmi jej v New Yorku chýbajú Tatry.

Vysielame 13.9. o 15:45

erika gombošová foto (3).jpg
Foto: Katarína Benzová

Erika Gombošová sa trochu vymyká vnímaniu kreatívnych žien, ktoré cyklus Newyorčanky zahŕňa. Je však pozoruhodnou Slovenkou, ktorá robí, čo má rada, a jej práca sa stala pre ňu poslaním. Žije v New Yorku 21 rokov. Jej povolanie, ktoré ju živí, nie je celkom bežné, no ako sama hovorí, človek musí robiť, čo ho baví, a nájde si uplatnenie. Na Slovensku vyštudovala strednú zdravotnícku školu. Po jej skončení odišla do USA, kde študovala prácu s energiou, životosprávu a aromaterapiu. Na základe získaných vedomostí dodnes pomáha ľuďom a tvrdí, že človek sa učí do konca života. V súčasnosti pracuje na vytvorení internetových kurzov na tému ako ovládať a usmerniť svoju energiu a vedie tiež semináre o použití esenciálnych olejov. New York ju nesklamal, vždy bude jej druhým domovom, telom a dušou je však stále Slovenka.

Foto: Katarína Hybenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame