Gaučová kultúra v čase korony

Gaučová kultúra v čase korony

Redakcia Rádia DEVÍN Vám prináša stručný prehľad, ako sa kultúra a umenie v týchto dňoch dostanú až ku Vám na gauč.

Článok postupne dopĺňame a aktualizujeme najrpv na našom facebooku
Pojem gaučovej kultúry v týchto dňoch nadobúda nový zmysel. Zostať doma s dobrou knihou, filmom, článkami či umeleckým streamom je dokonca zdraviu prospešné a zachraňuje životy.


Rozhlas

V prvom rade odporúčame naše Rádio DEVÍN - množstvo zvukových obsahov, záznamov rozhovorov, recenzií a relácií nájdete na https://devin.rtvs.sk. Do pozornosti dávame aj Archív Extra RTVS, ktorý obsahuje množstvo dielov čítaní na pokračovanie, rozhlasové hry, fíčre, rozprávky či seriály. Ak ste doma s deťmi, ktoré bolia oči z televízie a tabletov, zapnite im Rádio Junior, no a ak ste hladní po literatúre, naťukajte si internetové Rádio Litera.


Filmy

Na mimoriadne voľno reaguje RTVS zmenou vysielania televízneho programového okruhu Trojka. Do vysielania zaradila televíznu klasiku, ktorá je adaptáciou diel slovenských i svetových spisovateľov. RTVS na webovej stránke www.rtvs.sk/rozpravky zverejnila animované večerníčkové seriály. Deti si tak online môžu pozrieť všetky odvysielané diely Mimi a Líza, Drobci, Websterovci a Tresky plesky.

Okrem Netflixu a HBO GO, máte ešte lokálny výber. Do virtuálneho audiovizuálneho priestoru vstúpila aj slovenská verzia medzinárodného streamovacieho portálu DAFilms SK. Ponúka legálne vidieť aj stiahnuť si vyše 250 prioritne slovenských a českých filmov a ich počet bude neustále pribúdať. Ide tak o aktuálne najväčšiu streamovaciu službu s lokálnym obsahom u nás. Okrem iných si takýmto spôsobom môžete pozrieť filmy: Nech je svetlo režiséra Marka Škopa, Piatu loď režisérky Ivety Grófovej, dokument Tomáša Krupu Dobrá smrť či Ostrým nožom Teodora Kuhna.

Dokumentárny festival Jeden svět, ktorý bol taktiež zrušený, rovnako sprístupňuje filmy online. Na webe DAFilms CZ uvádza filmy, ktoré mali byť súčasťou festivalového programu.
„Tí čo nepočujú, načúvajú snom", tak znie motto víťaznej snímky Filmového festivalu Jeden svet. A tí čo myslia na zdravie najzraniteľnejších, zostávajú doma a za to si teraz môžu pozrieť on-line víťazný film Jedného sveta 2019 Hluché dni / Silent Days. Od 16. do 29. 3. 2020 zdarma.

Píše nám Lucia Gertli z Film Europe: „Zavreli sme kino. Náš skvelý Týždeň francúzskeho filmu, Créme de la Créme, sa presúva na neurčito... Odkladáme distribučné premiéry.... Preto Vám, ktorí by ste mohli začať trpieť tragickým nedostatkom kvalitného filmu, dávam do pozornosti tento portál, na ktorom môžete sledovať aj náš Film Europe Channel. Urobme si filmový festival doma." Okrem toho Film Europe vyvíja aj VOD platformu, ak všetko dobre pôjde, podľa slov Ivana Hronca by mala byť k dispozícii už v apríli a do roka a do dňa obsahovať 500 filmov.


Odložené sú aj premiéry a distribúcie filmov Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského (na 12. november), dokumentárneho filmu Raj na zemi režiséra Jara Vojteka, dokumentárneho filmu Martina Šulíka Milan Sládek (vypočujte si aspoň reláciu Fenomény o Milanovi Sládkovi) či dokumentárneho filmu Alchymická pec (rozhovor s Janom Švankmajerom).

Dramaturgovia festivalov v Cannes, Berlíne, Benátkách, Locarne a mnoho ďalších krátkometrážnych festivalov spoločne pripravili online festival krátkych filmov MY DARLING QUARANTINE. Festival funguje na platforme Talking Shorts a jeho cieľom je získať finanční prostriedky pre zdravotníkov, ktorí bojujú s nákazou COVID-19, takisto ako pre osoby a organizácie, ktorých se súčasná situácia negatívne dotýka.

Od 21. 3. si on-line za poplatok môžete pozrieť oscarový film Parazit. Na vimeu ho zverejnila Asociácia slovenských filmových klubov.

Biele vrany na svojej stránke sprístupnili filmy zo série Biele vrany - hrdinovia medzi nami.

Občianske združenie Človek v ohrození zverejnil v rámci globálneho (a teraz domáceho) vzdelávania 6 dokumentov. Pozrieť si ich viete po registrácii tiež zadarmo.

Filmové tipy na týždeň od 16. do 20. 3. pripravil pre Vás aj redaktor a moderátor Rádia DEVÍN Tomáš Bartoněk. Víkend 21. až 23. 3. môžete tiež stráviť doma s ocenenými filmami. Čo ponúka Jednotka, Dvojka alebo Trojka od 23. do 26. 3.?


Literatúra

Prevetrajte svoje domáce knižnice, určite v nich nájdete knihu, ktorú by ste si prečítali ešte raz. No ak predsalen máte chuť na nejaký nový titul, odporúčame e-shopy menších kníhkupectiev, pre ktoré sú tieto dni naozaj likvidačné. Prelistujte si portály Medzi knihami, či Knihy na dosah a keď ste náhodou ešte nezachytili, existuje aj projekt audiopoviedky.sk. Stíhate si prečítať napríklad aj celú desiatku aktuálneho ročníka ceny Anasoft litera.

Online festival Básne/ě v karanténe bude od 18. do 22. 3. 2020 prebiehať každý deň od 18.00 cez live stream. Čítať bude 10 slovenských, českých i poľských poétov a poetiek. Projekt pokračuje druhou časťou od 27. 3. do utorka 31. 3. live prenosmi vždy o 18.00 a 19.00 na Facebooku projektu Básne SK/CZ.

Od 17. 3. o 20.00 vydavateľstvo Absynt začína na svojej facebookovej stránke s live čítaniami. Najbližších sedem dní budú čitatelia a čitateľky čítať z knihy Slovutný pán prezident - Listy Jozefovi Tisovi, ktorú napísala americká badáteľka Madeline Vadkerty.

Kníhkupectvo Artforum vysielalo naživo diskusiu Malé kníhkupectvá v čase korony. Pozrieť si ju môžete na ich facebookovej stránke alebo vypočuť na novom podcastovom kanáli kníhkupectva, ktorý sa volá Stanica Kozia 20.

Kníhkupectvo tiež iniciovalo vznik otvorenej skupiny na svojej sociálnej sieti s názvom "korona haiku". Záujemcovia sem môžu pridávať krátke útvary vo forme tradičnej japonskej básne haiku, čo napíšu počas týchto dní doma v izolácií.

Do pozornosti dávame prozaické texty, ktoré začal zverejňovať Denník N pod názvom Dekameron 2020. Tušíte správne o čom asi bude, no v ich podobe je to sedem spisovateľov, ktorí píšu na pokračovanie príbeh o ôsmich cudzích ľuďoch v spoločnej karanténe počas koronavírusovej epidémie.

Od 23. 3. o 20.20 literárna cena Anasoft litera na svojej facebookvej stránke zverejňuje autorské čítania autorov a autoriek desiatky Anasoft litera 2020, ktoré nazvala Dekarona litera.

Finalista literárnej ceny Anasoft litera 2015 Erik Šimšík zverejnil on-line knihu Hegemónia, ktorá bola nominovaná na cenu Anasoft litera.

Richard Stanke a Ľuboš Kostelný čítajú 27. 3. večer poviedky z knihy Ruzká klazika od Daniela Majlinga. Live stream vysiela na Facebooku .týždeň.

Na stránkach Ústavu slovenskej literatúry SAV nájdete väčšinu čísel literárnovedného almanachu Litteraria.

Herec Patrick Stewart číta on-line Shakepearove sonety.

Live steram: Braňo Jobus číta každý deň o 11.00 rozprávky, Zuzana Fialová číta na svojom instagrame o 18.30 na pokračovanie Pipi Dlhú Pančuchu.

Juraj Kemka číta poviedku Jána Babaríka Slovenská chrípka. Môžete si ju vypočuť na http://bit.ly/audiopoviedky.

Časopis pre deti Bublina spúšťa od 19. 3. podcastový kanál s návzom Bublina číta deťom. Čítania budú prístupné od 18.00.

Do čítania sa zapojila aj mestská knižnica mesta Piešťany a v spolupráci s bábkoherečkou Barborou Krajč Zamiškovou vymysleli projekt Za dverami (zatvorenej) knižnici - Čítame cez web.

Knižnica pre mládež mesta Košice pre svojich čitateľov dvakrát týždenne pripravuje pracovné zošity z vlastnej dielne. Obsahujú tipy na zábavné aktivity s knihami, knižnými hrdinami a tiež rôzne hlavolamy, hádanky či nápady na tvorivé dielne. Knižnica ich zverejňuje vždy v pondelok a piatok na svojej webovej stránke a na sociálnych sieťach.

Mestská knižnica v Prahe zverejnila 1700 titulov k stiahnutiu zdarma – bez podmienky vlastniť čitateľský preukaz. Ponuku tvorí najmä povinná literatúra, ale aj detektívky, súčasná česká beletria či historické romány.


Od utorka 14. apríla sa môžete pripojiť na živé čítanie na pokračovanie z úryvkov kníh „Čo Dante nevidel“ od Alfréda Wetzlera a „Utekl jsem z Osvětimi“ od Rudolfa Vrbu. Stačí, keď každý večer od 14. do 28. apríla (vrátane) o 20.00 navštívite facebookový profil Vrba Wetzler Memorial. Všetky čítania nájdete aj v archíve videí. Čítania uzavrie v utorok 28. 4. spoluautor myšlienky pochodov Vrba Wetzler Memorial, Fedor Gál.



Hudba

Berlínska filharmónia ponúka svoj online archív koncertov zdarma. Jej platforma Digital Concert Hall obsahuje záznamy vystúpení orchestra so špičkovými svetovými dirigentmi a sólistami.

Známy kritik magazínu New Yorker Alex Ross pripravil samostatný kalendár online klasiky.

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla 13. marca ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. V rámci nej pripájajú live stream koncerty z celého sveta a v spolupráci s kapelami organizujú online výzvu na podporu umelcov v ohrození.

Produkciu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu si v týchto náročných časoch môžete vypočuť nielen v Rádiu DEVÍN, ale aj na on-line platformách: Spotify, TIDAL, Deezer, Youtube Music, Amazon Music, Music Google Play, IDAGIO a iných.

Hudobný archív Slovenskej filharmónie obsahuje koncerty, ktoré si viete pozrieť naživo alebo počúvať ich ako rádio.

Festival Konvergencie pokračuje v online koncertoch naživo z obývačky s Mariánom Slávkom (bicie, klávesy, spev), skupina Longital ponúka HD záznam vystúpenia v Olomouci pre Český rozhlas a chystá sériu špeciálnych domácich sessions. „Toto je náš príspevok pre túto chvíľu k zmrazeniu koncertnej scény a našich životov. Pracujeme ďalej na tom, ako ďalej v tejto dobe ľadovej, zatiaľ len v tichosti pri ohni," odkazujú. (zdroj Denník N)

Časopis Hudobný život sprístupnil na svojej webstránke zdarma aktuálne číslo. Stiahnuť si ho môžete tu: https://hc.sk/hudobny-zivot/cislo/202003/.

15. marca violončelista Jozef Lupták cez svoj facebook zahral koncert zo svojej obývačky. Koncert zo svojho štúdia v ten večer mala aj Katarína Máliková.

17. marca 20.00 live stream koncertu Lenka Dusilová sólo #nechodven

Až do 11. apríla na internete prebieha aj Outside In Online Festival. 45 muzikantov klasickej hudby z rôznych krajín ponúka svoje umenie cez online streaming s posolstvom nádeje a s odkazom, aby sme zostali doma.

12. apríla o 20.00 naživo: online koncert Kataríny Málikovej v rámci iniciatívy Aby kultúra žila.

Taliansky tenorista Andrea Bocelli bude na Veľkonočnú nedeľu spievať v ľudoprázdnej katedrále v Miláne. Jeho koncert sakrálnej hudby sa bude vysielať online od 19.00 h.


Vizuálne umenie

Ak vás zaujíma vizuálne umenie a to, čo sa deje v svetových múzeách, vďaka online priestoru ich môžete navštíviť. Kliknite si na stránku: www.wantedineurope.com.

Najznámejšie svetové galérie môžete navštíviť cez projekt Goolge Arts.

Florentská galéria Uffizi je sprístupnená na sociálnych sieťach pod názvom Uffizziho Dekameron. Návštevníkom facebookovej stránky galéria umožňuje vidieť jej najznámejšie diela vrátane tých od Tiziana či Leonarda da Vinciho.

Paris Musées, ktoré združuje 14 múzeí Mesta svetla nedávno zdigitalizovalo 320 000 umeleckých diel, ktoré sú dostupné na ich webovej stránke https://bit.ly/2viIj8y.

Slovenská národná galéria vytvorila platformu Slovenská náhradná galéria, rozprávali sme sa o nej s riaditeľkou Alexandrou Kusou. Preklikajte si aj Web umenia, stránku ČAS-OPIS 1989, ktoré spravuje SNG - Slovenská národná galéria.

Výtvarníčka Ivana Šáteková iniciovala vznik verejnej Facebookovej skupiny CoronART vo forme online galérie, kde členovia môžu publikovať obrázky, fotografie, sochy, či grafiky. Ku dňu 22. 3. 2020 má takmer 5000 členov.


Východoslovenská galéria v Košiciach pripravila pre rodičov a deti projekt Doma s VSG - kreatívne úlohy a návody.

Takisto Múzeum mesta Bratislavy vyhlasuje Stop nude a na svojej webovej stránke sprístupnila nový on-line program pre rodiny s deťmi.

Nitrianska galéria začala sprístupňovať vystavované diela na internete. Na sociálnej sieti postupne začala zverejňovať jednotlivé expozície. Galéria prezentuje aj výstavu 4 cesty prírodou, ktorú už nestihla sprístupniť verejnosti. Milovníci umenia si môžu pozrieť reportáž o kolektívnej výstave s názvom Príbehy (p)o živote. Verejnosť okrem toho môže vidieť aj výstavu Paľa Čejku s názvom Krásne veci, v ktorej autor predstavil série svojich grafík (Paľo Čejka bol aj hosťom v našom štúdiu). Pripravila aj viaceré podujatia, do ktorých sa verejnosť môže zapojiť prostredníctvom webovej stránky galérie či na sociálnych sieťach.

Stále expozície Oravskej galérie v Dolnom Kubíne môžete teraz navštíviť tiež virtuálne.

SOGA 18. 3. zverejní svoju on-line aukciu. Dražiť môžete až do 24. marca 21.00 hod.

Nežnej revolúcii a udalostiam spred 30 rokov bola venovaná výstava Prvý dotyk so slobodou, ktorá sa konala od novembra do konca januára tohto roka vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach. Verejnosť si ju môže pozrieť aj v súčasnosti, a to vo forme virtuálnej prehliadky.

Tatranská galéria v Poprade sprístupnila virtuálnu 3-D výstavu, ktorú v priestoroch galérie nainštalovali už 19. marca. Má názov MAGICKÉ SVETY a predstavuje diela Dušana Kállaya a jeho manželky Kamily Štanclovej.

Múzeum mesta Bratislavy zostáva pre verejnosť otvorené prostredníctvom svojho webu. Cez Blog MMB virtuálne priblíži návštevníkom rôzne témy zo života múzea. Informovať bude o originálnych zbierkových predmetoch, o ich zachovávaní a uchovávaní.


Divadlo

V rámci projektu SND DOMA naša prvá divadelná scéna pripravila ranné rozcvičky s Baletom SND, podcasty SND, program k popoludňajšej káve s Činohrou SND, edukačné videá zložené z diskusií a záznamov niektorých inscenácií (Maturita s Činohrou SND), krátke koncerty hudobníkov a spevákov, či čítanie pre deti. Obsah zverejňujú na YouTube kanáli alebo stránke 100.snd.sk.

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre odpremiérovalo hru STVORENIE na svojom youtube kanáli.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre pripravilo pre svojich divákov projekt Divadelné pondelky s komédiami DAB, v rámci ktorého bude DAB na svojom youtube kanáli zverejňovať svoje komédie.



Štátne divadlo Košice otvorilo svoje pomyselné brány v on-line svete a spustilo projekt Umením skrotiť nudu. Rozprávky načítané hercami činohry, hudobné a iné príspevky členov opery či baletu sa objavia na kanáloch Štátneho divadla Košice na sociálnych sieťach. Krotiteľmi nudy sa môžu stať aj samotní diváci. Stačí, ak sa inšpirujú a natočia vlastné video na divadelné témy.

Aj v Divadle Jána Palárika v Trnave pripravili virtuálny program - od inscenácií, cez rôzne čítania až po hudobnú produkciu divadelnej kapely a on-line divadelnú dielňu výtvarníkov, ktoré postupne zverejňujú v on-line priestore.

V playliste videí na fanpage Divadla Pôtoň môžete vidieť Ochladzuje sa (2000), Ubu (2002) a Miracles (2017), záznam inscenácie Psota (2012). Každé pozretie môžete podporiť symbolickou vstupenkou.

Divadlo Aréna spúšťa projekt „Detská Univerzita Komenského Online špeciál", ktorým chcev súčasnej situácii, kedy sú školy zatvorené, podať pomocnú ruku rodičom a školám pri domácom vzdelávaní detí.


Zrušené alebo posunuté podujatia
Febiofest (náhradný termín 30. september až 4. október)
Mesiac frankofónie s festivalom Créme de la Créme (náhradný termín ešte nie je známy)
Nu Dance Fest (z 21. - 29. apríla sa presúva na neskôr)
Festival Nová dráma/New drama (náhradný termín na jeseň)
Festival Dotyky a spojenia (náhradný termín na jeseň)
litera fest (pôvodný termín 21. až 23. máj je presunutý, nový termín ešte nie je známy)
Termín slávnostného odovzdávania Ceny Dominika Tatarku jej organizátori predbežne posunuli na máj
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti a prehliadka Týždeň slovenského filmu sa tiež presúvajú na neurčito
ArtFilmFest v Košiach hľadá nový termín
Organizátori festivalu nového divadla a odvážneho diváka avizujú, že Kiosk sa uskutoční aj v čase korony. Stanovili si termín 23. - 26. júl 2020.
Fest Anča sa presúva na koniec augusta
Odovzdávanie prestížnych českých literárnych cien Magnesia Litera (z apríla presunuté na september)
Zrušené sú aj všetky knižné veľtrhy (Londýn, Lipsko, Paríž)
Svět knihy 2020 v Prahe (z mája presunutý na jeseň)
Filmový festival v Cannes má odklad na koniec júna, začiatok júla.
Hudobný festival Glastonbury (zrušené)
Výbor pre udeľovanie Pulitzerových cien posunul vyhlásenie tohtoročných laureátov z 20. apríla na 4. mája.


Pre kultúrnych operátorov
Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) prosí vládu Slovenskej republiky o pomoc: „Autori, umelci, SZČO sa ocitli bez príjmu a žiadajú o urgentné a konkrétne návrhy riešení existenčných problémov."
Nadácia mesta Bratislavy v súvislosti s opatreniami ohľadom koronavírusu a COVID-19 predlžuje termín uzávierky výzvy v grantovom programe KULTÚRA (pre všetky oblasti) z 31. 3. 2020 na 30. 4. 2020. Zároveň hľadá možnosti, ako predĺžiť termín, do ktorého je možné realizovať projekty. Ďalšie opatrenia nájdete tu.
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy pozastavil všetky výberové konania vrátane výberových konaní na pozície riaditeľov mestských organizácií. Časový posun sa týka aj výberových konaní na pozície riaditeľa/ky Mestskej knižnice v Bratislave a riaditeľa/ky Múzea mesta Bratislavy. Verejné a neverejné vypočutie uchádzačov výberovou komisiou sa uskutoční po ukončení mimoriadnej situácie.
Rozhodnutie riaditeľa FPU pre výzvu č. 6/2020 v programoch 1.5 Literatúra, 3.6 Medziodborové výskumné a vzdelávacie aktivity, 4.1. Odborná, výskumná a vzdelávacia činnosť, 4.3 Vznik a prezentácia tvorby - tradičná kultúra.
Fond na podporu umenia vyhlásil výzvu č. 9/2020 v podprograme 6.1.2 Mesto kultúry 2020 - celoročné aktivity.


Ak o niečom viete Vy, čo nám zatiaľ ušlo, napíšte nám do komentárov, veľmi radi to do tejto poznámky doplníme.

Umelci a kultúrne subjekty Vás teraz veľmi potrebujú, podporiť ich viete tu.

#stojimeprikulture aj #doma #artradiodevin

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame