Zeljenka 3:45

Zeljenka 3:45

Na konci uplynulého roka sme v Rádiu Devín uviedli projekt „Zeljenka 3:45“ venovaný hudobnému skladateľovi Iljovi Zeljenkovi. V deň jeho nedožitých 90. narodenín sme v premiére odvysielali komplet 15 štúdiových nahrávok jeho sláčikových kvartet, ktoré nahral Slovenský rozhlas v spolupráci so sláčikovým kvartetom Mucha Quartet. - viac o projekte.

Hudobný "maratón" sláčikových kvartet bol vo vysielaní doplnený sprievodným programom - odvysielali sme špeciálne pásma, diskusie a relácie, v ktorých sa poslucháči mohli bližšie zoznámiť s tvorbou, myšlienkami a dielom tohto jedinečného predstaviteľa slovenskej hudobnej avantgardy.

Súčasťou programu bol aj živý koncert s názvom „3300 sekúnd Iljovi", ktorý bol poctou Zeljenkovej hudbe, ako aj pripomienkou jeho nezastupiteľnej úlohy, ktorú zohral pri založení Elektroakustického štúdia Československého rozhlasu v Bratislave (EAŠ) v roku 1965. Na koncerte vystúpili experimentálny hudobníci a zamestnanci SRo Miloš Krmíček – Juraj Polgáry – Matúš Wiedermann s hudobným hosťom Mariánom Zavarským.
Info o koncerte.

Záznam priameho prenosu koncertu 3300 sekúnd Iljovi z Komorného štúdia SRo (21. 12. 2022)

Relácie k projektu Zeljenka 3:45:

V relácii Ars Musica sa Tomáš Boroš rozprával s členmi sláčikového kvarteta Mucha Quartet o nahrávaní celého projektu a o tvorbe Ilju Zeljenku - na vypočutie.

Relácia Hudobné vrstvenie ponúkla výber myšlienok o hudbe a spoločnosti zo súborného vydania literárneho diela Ilju Zeljenku - Rozhovory a texty (2018). Reláciu pripravil Andrej Šub, číta Robert Roth - na vypočutie.

V špeciálnom vydaní relácie Fenomény sa o filmovej hudbe Ilju Zeljenku rozprávala Mariana Jaremková so študentom katedry teórie hudby Jakubom Gočom, muzikológom a skladateľom Jurajom Lexmannom a režisérom Eduardom Grečnerom - na vypočutie.

Pásmo archívnych výpovedí Ilju Zeljenku s kolážou Zeljenkových skladieb z rozhlasovej fonotéky pripravila redaktorka Melánia Puškášová - na vypočutie.

Špeciálne vydanie diskusnej relácie Na tému hudba so skladateľom Petrom Zagarom, spisovateľkou Veronikou Šikulovou, klaviristkou Jordanou Palovičovou a akordeonistom Borisom Lenkom - na vypočutie.

Relácia Ex Tempore s redaktorom Jurajom Polgárym priniesla Experimentálne štúdio Ilju Zeljenku - výber z elektronickej experimentálnej hudby Ilju Zeljenku, Jozefa Malovca a Romana Bergera - na vypočutie.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame