Cyklus: Neviditeľní – povolania v zákulisí

Cyklus: Neviditeľní – povolania v zákulisí

Redaktorka Jarmila Vitovičová v rámci nového cyklu pripravila rozhovory s ľuďmi, ktorí stoja v pozadí rôznych umeleckých profesií, ale sú nezastupiteľnými a nenahraditeľnými aktérmi. Spoločne nahliadneme za oponu a zoznámime vás s príbehmi povolaní, ktoré sú v zákulisí ale sú mimoriadne dôležité v reťazi všetkých činností jednotlivých kultúrnych inštitúcií.

V prvej časti vás pozývame na stretnutie s ladičom klavírov, ktorý patrí medzi špičku na Slovensku. O tie v Slovenskej filharmónii, u nás v rozhlase, ale aj všelikde inde sa stará Zsolt Szabó. Pokračuje Jarmila Vitovičová:

Cyklus - Neviditeľní 1 - Ladič klavírov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Textil, reštaurovanie, konzervovanie, odevníctvo, depozit, žehlička. To všetko je súčasťou práce Lýdie Benkovits. Pracuje ako kustódka textílií v Historickom múzeu SNM. Náplňou jej práce je aj evidovanie pohybu zbierok, či blízka spolupráca s dokumentačným oddelením. Je v pozadí, kde odvádza mimoriadne dôležitú prácu. Špecifiká jej práce vám predstaví Jarmila Vitovičová:

Cyklus - Neviditeľní 2 - Kustódka textilií Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ak ste priaznivcami klasickej hudby, stačí sa vybrať do Slovenskej filharmónie. Komorná hudba, veľký orchester, zbor, sólo recitály. To všetko však viete už 14 rokov zažiť aj doma vďaka záznamom, ktoré nájdete na internete. Hudobná réžia v Slovenskej filharmónii je miesto, kde sa stretáva partia kolegov na čele so Stanislavom Beňačkom, vedúcim Oddelenia audio-video produkcie v SF. Hovoria si Streamboyz, pripravujú záznamy z koncertov a do prevádzkovej réžie sa za nimi vybrala aj Jarmila Vitovičová:

Cyklus - Neviditeľní 3 - Streamboyz Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V ďalšej časti cyklu sa vyberieme do SND. Okrem toho, že sa tam môžete ľahko stratiť, nájdete tam aj množstvo dverí. Ich pootvorenie pre vás znamená začiatok príbehu, v ktorom stretnete ľudí so zaujímavým povolaním, šatňu, výťahy, bufety, sklady, ale aj archívy. Jarmila Vitovičová vás vezme do notového archívu Opery SND, kde je správcom Ján Dávid. Kto z divadla za ním chodí najčastejšie?

Cyklus - Neviditeľní 4 - Archív nôt SND Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tých rokov, ku ktorým v SND nájdete informácie, je ešte mnoho. Napokon začiatok našej prvej scény siaha do roku 1920. A z tohto roku sú v Archíve SND aj prvé fotografie. Cyklus zakončíme v Archíve SND, kam nás vezme Jarmila Vitovičová so svojou sprievodkyňou Ingrid Karkalíkovou:

Cyklus - Neviditeľní 5 - Archív SND Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Foto/Zdroj: Anton Ivanchenko on Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame