Stratení v čase: Ženy v prostredí samizdatovej tvorby spred roka 1989

Stratení v čase: Ženy v prostredí samizdatovej tvorby spred roka 1989
V premiére vysielame v nedeľu 20. 11. o 18:00 v RD.

V novej časti cyklu Stratení v čase budeme hovoriť o téme, ktorá bola dlhé roky takmer neznáma. O osobnostiach, ktorých mená a skutky nevošli do dejín, napriek tomu, že písali históriu. Boli to ženy talentované, smelé a nekonformné, ženy, ktoré sa zaujímali o alternatívnu, alebo undergroundovú kultúru spred roka 1989. Boli pri tom a spoluvytvárali ju.

Ústav pamäti národa v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave a Občianskym združením samizdat.sk pripravil 12. októbra seminár s názvom Deň samizdatu 2022 Ženy v službe samizdatu. Po prvýkrát sa na tejto pôde komplexne hovorilo o osobnostiach žien, ktoré svojou odvahou prispeli k pádu totalitnej moci. Ústav pamäti národa pri príležitosti Dňa samizdatu ocenil Pamätnou medailou ženy, ktoré sa počas komunizmu podieľali na tvorbe a podpore samizdatovej literatúry.

Autorka cyklu Stratení v čase Ivica Ruttkayová sa stretla s dvoma z ocenených žien. Vydavateľka Ľudmila Pastierová a novinárka a aktivistka Marta Šimečková patrili medzi osobnosti, ktoré spoluvytvárali samizdatovú kultúru, čo dnes označujeme ako občiansku a to v rámci priateľských prepojení v Bratislave 70. a 80. rokov. Do tohto prostredia patrili aj sociologička Oľga Gyárfášová, kunsthistorička Tamara Archlebová, ale aj matematik, disident a ponovembrový politik František Mikloško a novinár a spisovateľ Milan M. Šimečka. Ich rozprávanie nás vráti do rokov, keď tvoriť alternatívnu kultúru a vnímať slobodné umenie mohlo byť trestané väzením. Napriek tomu, alebo práve preto, boli v tomto prostredí integrálne prítomné aj ženy.

Aj vďaka týmto, väčšinou stále neznámym ženám, môžeme dnes spoznávať silu a výnimočnosť týchto diel.

Foto/Zdroj: pexels / koláž RD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame