Cyklus: Ústav pamäti národa

Cyklus: Ústav pamäti národa
33. výročie Nežnej revolúcie si pripomíname aj sériou rozhovorov o Ústave pamäti národa, pretože je dôležité nezabudnúť. Mariana Jaremková otvorí so svojimi hosťami témy, ktoré boli a sú v rámci jeho činnosti kľúčové.
 
V auguste uplynulo 20 rokov od schválenia tzv. zákon o pamäti národa, ktorého autorom bol prvý predseda správnej rady ÚPN, Ján Langoš. Snaha o založenie ÚPN tu pritom bola už od pádu komunistickej totality. A práve tu začneme aj náš cyklus s historikom Patrikom Dubovským, autorom monografie Ján Langoš. Od samizdatov a VPN k dokumentom ŠtB a ÚPN:
Cyklus - Ústav pamäti národa 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jednou z dôležitých činností ÚPN sú aj rekonštrukcie štruktúry ŠtB. Pokračuje historik Michal Miklovič z ÚPN:
Cyklus - Ústav pamäti národa 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V tretej časti budeme hovoriť o zločinoch proti ľudskosti a o tom, že dodnes za ne na Slovensku nebol nikto odsúdený aj napriek tomu, že ÚPN podal desiatky trestných oznámení. Viac už v rozhovore s Marianou Jaremkovou povie Ľubomír Morbacher:
Cyklus - Ústav pamäti národa 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spolu s výročím 17. novembra ´89 si musíme pripomínať aj to, čo spôsobilo spoločnosti aj ľudom obdobie totalitného komunistického režimu. Viac hovorí riaditeľ archívu ÚPN, Peter Mikle:
Cyklus - Ústav pamäti národa 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O tom, čo je aktuálne prioritami ÚPN, hovorí v záverečnej časti nový predseda Správnej rady ÚPN, Jerguš Sivoš. Mariana Jaremková ale na úvod bola zvedavá, či sa musela za tých 20 rokov ÚPN ako štátna inštitúcia vyrovnávať s tlakmi meniacich sa vlád a rôznych politických garnitúr:
Cyklus - Ústav pamäti národa 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto/Zdroj: .upn.gov.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame