Cyklus: Artrooms Moravany

Cyklus: Artrooms Moravany

Renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom je po štvrtý raz v rade dejiskom medzinárodnej výstavy súčasného umenia, a tentoraz aj archeológie, Artrooms Moravany. Téma aktuálneho ročníka, NULOVÝ BOD, reaguje na počiatky umenia na Slovensku, ktoré reprezentuje nález Moravianskej Venuše v tejto lokalite. Tohtoročná výstava tak do svojho podtitulu prijala okrem súčasného umenia aj archeológiu. Umelci reagujú na počiatky umenia vôbec, ale aj na svoje osobné „nulové body“.

Kurátori na základe otvorenej výzvy a cieleného výberu diel zostavil menoslov bezmála 60-tich vizuálnych umelcov. Prvým objektom, ktorý po vstupe do areálu zbadáte, je bronzovo-nerezové súsošie pravekých pracovných nástrojov od Laca Saba, ktorý je zároveň pravidelným členom prípravného tímu výstavy.

V roku 2022 však prvý raz ako vystavujúci umelec na výstave Artrooms Moravany. Redaktor Tomáš Bartoněk tak oslovil ako prvého práve Laca Saba:

Artrooms Moravany - Laco Sabo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Umelecké sympóziá boli v minulosti významnou súčasťou aktivít v priestoroch moravianskeho kaštieľa a organizátori výstavy ich počas uplynulého obdobia oživili. Anglický park kaštieľa ponúka zas priestor na vystavovanie veľkoformátových objektov, akým je aj socha či maľba Martina Kochana, ktorý sa venuje angažovanému umeniu vo verejnom priestore. Jeho umelecký objekt je detská preliezačka v tvare dieťaťa, ktoré z preliezačky spadlo. Metahumor tohto objektu z neho urobil veľmi populárnu súčasť tejto výstavy už pred dvomi rokmi. Odvtedy je v parku nainštalovaná. No Martin Kochan sa po dvoch rokoch na výstavu vrátil aj s úplne novým dielom:

Artrooms Moravany - Martin Kochan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzi stovkami diel nájdeme na troch rôznych miestach v kaštieli aj maľby a fotografie Jany Kasalovej. Po pôsobení v Londýne, Paríži či New Yorku sa táto absolventka brnianskych UMPRUM a Fakulty výtvarných umení Vysokého učení technického usadila v roku 2005 v Prahe. Prvýkrát sa so svojimi dielami predstavuje aj na výstave Artrooms Moravany, kam ju prizval kurátor Milan Mikuláštík. Janu Kasalovú oslovil počas vernisáže Tomáš Bartoněk:

Artrooms Moravany - Jana Kasalová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Viacerí vystavujúci autori sa rozhodli pre interaktívnu formu svojich diel, ktoré tak tvoria most medzi počiatkami umenia a súčasnosťou. V jednej z mnohých komnát tak nájdeme aj inštaláciu českého vizuálneho umelca Jakuba Honsa s názvom Jaskyňa zabudnutých zvukov. Počas vernisáže výstavy Artrooms Moravany ho oslovil Tomáš Bartoněk. Na úvod si interaktivitu inštalácie aj sám vyskúšal:

Artrooms Moravany - Jakub Hons Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na výstavu Artrooms Moravany priniesol Marek Halász svoje objekty z cyklov Formy krajiny a Pivnica a Juliána Mrvová ho doplnila viacerými maľbami. Spoločný výstavný projekt nesie názov Do jadra vulkánu. Viac zisťoval Tomáš Bartoněk a oslovil aj ďalšieho vystavujúceho umelca Michala Machciníka:

Artrooms Moravany - Juliána Mrvová a Marek Halász Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Artrooms Moravany - Michal Machciník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Do staršej generácie vystavujúcich v rámci výstavy v moravianskom kaštieli patrí český výtvarník Vladimír Merta, ktorý sa svojimi obrazmi, objektmi a inštaláciami vzťahuje k tenkej hranici medzi prírodou a umelým svetom ľudskej civilizácie. Jeho interaktívna inštalácia má názov Rozpravy na povrchu a počas vernisáže výstavy práve pri jednej z takýchto interakcií ho oslovil Tomáš Bartoněk:

Artrooms Moravany - Vladimír Merta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kurátorom výstavy je český umelec Milan Mikuláštík, ktorý tu zároveň vystavuje niektoré zo svojich diel. Čím naplnil jednu z komnát kaštieľa, prezradil počas vernisáže výstavy:

Artrooms Moravany - Milan Mikuláštík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prvé z diel, ktoré po vstupe do kaštieľa zbadáte, vytvoril počas júlovej vernisáže audiovizuálny umelec Boris Vitázek. Kurátor Milan Mikuláštík a pred ním aj vystavujúci umelec Boris Vitázek predstavili v rozhovore obsah prvých dvoch komnát moravianskeho kaštieľa. Práve tam sú nainštalované diela štvrtého ročníka výstavy Artrooms Moravany, ktorú uzavrú už túto nedeľu 18. septembra:

Artrooms Moravany - Milan Mikuláštik a Boris Vitázek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Využite preto posledné tri dni na prehliadku diel od približne 60-tich autorov prezentovaných v štýle kabinetu kuriozít. Výstavu Artrooms Moravany môžete navštíviť už len do 18. septembra 2022.

Foto/Zdroj: Artrooms Moravany FB

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame