Cyklus: Jubilujúci sochári 20. storočia

Cyklus: Jubilujúci sochári 20. storočia

Význam a dopad zásahov do verejného priestoru prostredníctvom diel výtvarného umenia, najmä prostredníctvom sôch, si zvyčajne uvedomujeme počas vypätých spoločenských nálad a turbulencií. Slovenské 20. storočie je príkladom meniacich sa režimov, v ktorých aj umelci vo svojej tvorbe neraz boli postavení pred tieto otázky – čo a ako ešte tvoriť, pre koho a či to má vôbec ešte zmysel...

Sochy sa stavali, búrali, adorovali aj otvorenejšie či skryto odmietali. V cykle týždňa sme hovorili o niektorých jubilujúcich slovenských sochároch 20. storočia, ako je napríklad Jozef Kostka, Jozef Jankovič, Juraj Meliš a iní. Viac v prvej časti cyklu dodáva Rastislav Šimášek:

Jubilujúci sochári 20. storočia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V nasledujúcom rozhovore sa zastavíme pri dvoch výrazných osobnostiach moderného sochárstva, Jozefovi Kostkovi a Jánovi Koniarkovi. V januári sme si pripomenuli 110 rokov od narodenia J. Kostku a v máji sme si pripomenuli 70 rokov od úmrtia. Pokračovať budeme aj rozhovorom o tvorbe žiaka prof. Jozefa Kostku, sochára Juraja Meliša. 13. júla by oslavoval 80 rokov, zomrel v novembri 2016. Dozviete sa viac aj o tvorbe košického rodáka Jána Mathého a Jozefa Jankoviča. Rastislav Šimášek k téme oslovil historičku umenia, Katarínu Bajcurovú:

Jubilujúci sochári 20. storočia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Jubilujúci sochári 20. storočia 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jubilujúci sochári 20. storočia 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Jubilujúci sochári 20. storočia 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto/ Zdroj: Socha Rovnováha od Josefa Jankoviča

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame