Cyklus: Príbeh Istropolisu

Cyklus: Príbeh Istropolisu
Rozhovory s historikom architektúry Petrom Szalayom, architektom Petrom Moravčíkom, teoretičkou umenia Sabínou Jankovičovou a ďalšími o „príbehu Istropolisu“, domu ROH.

Na budove Istropolisu sa v druhej polovici januára 2022 začali búracie práce a stala sa predmetom diskusií o tom, ako sa stavať k obdobnému typu budov z čias bývalého režimu, teda či ísť skôr cestou rekonštrukcie, prestavby alebo asanácie.

Čo pre nás znamenajú alebo neznamenajú stavby z nedávnej minulosti, najmä z rokov pred Novembrom 89? Aký máme k nim postoj? Sú skôr na obtiaž alebo majú význam aj do budúcna? Tento týždeň sme na pozadí a príklade bratislavského Istropolisu hovorili nielen o zanikajúcej architektúre tejto budovy, o jej príbehu, ale aj všeobecne o hodnotách architektúry. Pokračuje Rastislav Šimášek:

Cyklus Istropolis 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Dnes už iba pamätníci vedia, kde a čo pred pár rokmi znamenalo PKO pre kultúrny život mesta. Ešte skôr narodení zase spomínajú na budovu Synagógy v centre Bratislavy, ktorá zmizla pri výstavbe Nového mosta cez Dunaj. Zástancovia zachovania takýchto budov vyzdvihujú význam architektúry a hľadanie iných riešení ako je konečné búranie, hlas opačného tábora oponuje megalomanstvom stavieb bývalého režimu a energetickou náročnosťou. Redaktor Rastislav Šimášek sa v sprievode historika architektúry Petra Szalaya z Historického ústavu SAV vybral pred budovu Istropolisu na Trnavskom mýte:

Cyklus Istropolis 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus Istropolis 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomínali sme dlhodobú výstavbu budovy od architektonickej súťaže z roku 1956 v rôznych etapách realizácie až do roku 1981, obdobné budovy v zahraničí. Ďalej budeme hovoriť aj o spojení budov s výtvarným umením:

Cyklus Istropolis 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorili sme o etapách výstavby, riešeniach interiéru aj exteriéru. Záverečná časť cyklu je viac o hodnotách, ktoré vidíme alebo nevidíme v tvorbe iných. Pokračuje Rastislav Šimášek:

Cyklus Istropolis 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto/Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame