Cyklus Marián Varga ´75 – Príbeh hudby

Cyklus Marián Varga ´75 – Príbeh hudby

: Premiéru vysielame od 23. januára 2022, každú druhú nedeľu o 12.00 v Rádiu DEVÍN.

29. januára uplynie 75 rokov od narodenia Mariána Vargu, fenomenálnej osobnosti slovenskej hudby. Jeho výnimočnej tvorbe venuje Rádio Devín sedemnásťdielny cyklus relácií, ktorý sa začína už túto nedeľu 23. januára na poludnie.

Nová relácia priblíži vzrušujúci príbeh hudby, ktorý s mnohými jeho vrcholmi aj odmlkami zanechal v slovenskej kultúre nezmazateľnú stopu. Hlavnou hrdinkou je hudba samotná, zaznamenaná na pätnástich albumoch, ktorá bude znieť od nahrávky Zvoňte, zvonky z roku 1969 až po Labutie piesne z roku 1993. Nemenej dôležitou postavou v tomto príbehu je samotný Marián Varga, ktorý ju spolu s kolegami vytvoril, či pretvoril do podoby, ktorá si podmanila niekoľko poslucháčskych generácií a zásadne ovplyvnila mladších hudobníkov.

Všetky epizódy hudobno-slovného cyklu Marián Varga ´75 – Príbeh hudby sú vybudované z autentických textov, ktoré sprevádzali vydania jednotlivých albumov v čase ich vzniku, alebo sú spätnou reflexiou Vargovej tvorby od renomovaných hudobných publicistov a súčasníkov. Sú to neraz unikátne informácie a doteraz málo známe súvislosti, a tak tento rozhlasový projekt prvý raz ponúka komplexný pohľad na vznik a prijatie jednotlivých albumov a ich rezonanciu.

Na projekte spolupracovali autorka Jana Vargová, hudobný publicista Peter Uličný, herec Robo Roth, režisér Jaro Rozsíval, redaktorka Ivica Ruttkayová a zvukový majster Dušan Buchel. „Veľmi si vážim, že mi RTVS prejavila dôveru pri príprave tohto cyklu, v ktorom som sa na báze autentických dobových výpovedí pokúsila prerozprávať jeden vzrušujúci príbeh. Začal sa písať v roku 1967, keď jeho protagonista Marián Varga „na chvíľu“ odbehol od rozpísaného sláčikového kvarteta do bigbítu, aby v ňom zanechal nezmazateľnú stopu“, hovorí autorka cyklu Jana Vargová, manželka Mariána Vargu:. „Myslím si, že mapovanie takýchto udalostí je pre kultúrnu pamäť národa dôležité a som vďačná, že to tak cítili aj moji spolupracovníci, ktorí bez zaváhania vhupli do tohto dobrodružstva so mnou.“

Prvá časť 17-dielneho hudobno-slovného cyklu Marián Varga 75 - Príbeh hudby, ktorý ponúka rozhlasovým poslucháčom dosiaľ asi najucelenejší pohľad na tvorbu legendárnej postavy slovenskej hudobnej scény Mariána Vargu, je venovaná kultovému albumu Zvoňte, zvonky z roku 1969. Okrem toho, že v nej zaznejú takmer všetky piesne z tohto albumu, dozviete sa tiež, ako sa talentovaný konzervatorista a nádejný skladateľ vážnej hudby Marián Varga ocitol vo víre beatovej horúčky konca 60. rokov, ako prevzal líderstvo v zabehnutej kapele Prúdy, ako sa spolu s nimi zúčastnil na dvoch beatových festivaloch v pražskej Lucerne, ako sa žilo vtedajším beatovým kapelám, ako sa nahrávala prvá slovenská dlhohrajúca platňa a ako jej vydanie oddialila vojenská invázia v roku 1968, ale aj to, prečo Marián Varga odišiel z Prúdov ešte skôr, ako Zvonky vyšli, a prečo sa tento album, ktorý je považovaný za najdôležitejší pre slovenskú hudbu, ocitol na 20 rokov v trezore a znova mohol vyjsť až po prvom slobodnom nadýchnutí v decembri roku 1989.


Foto/Zdroj: Vlado Yurkovič / Wikimedia CC

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame